Torparängens park

Stadspark / Växjö

Efter parallella uppdrag, som har legat till grund för områdets nya detaljplan, fick vi förtroendet att utveckla ett gestaltningsprogram och att projektera bygghandlingar för en ny stadsdelspark i Växjö. Landskapet har ett rikt kulturarv i form av fornåker, stenåldersgravar och nutidshistorisk, igenvuxen jordbruksmark som tillsammans bildar klangbotten för den nya parken. Parken gallrades fram och formades enligt odlingslandskapets ortogonala geometri, med starka kontraster mellan det byggda och det växande, det odlade och det vilda.

År

2016 - 2020

Plats

Torparvägen,
352 53 Växjö

Kund

Växjö kommun

Kontakt

Andreas Johansson
0765-487041
anjo@liljewall.se

Fåfängans fasad har uttag som associerar till torkladors luftning. Här släpper de i stället igenom himlen och fragment av landskapet. Mot skogskanten anas den ursprungliga stenmuren vars motiv tas upp av gabionernas samtida form.

Uppdraget

Torparängen är en ny stadsdel i södra Växjö, belägen vid Södra Bergundasjöns strand. Liljewall var ett av tre arkitektkontor som medverkade i de parallella uppdrag som har legat till grund för områdets nya detaljplan. Därefter har vi fått förtroende att utveckla ett gestaltningsprogram och att projektera bygghandlingar för en ny stadspark. Parken har formats för att utvecklas med bibehållen läsbarhet även vid minimal skötsel, med en given plats för naturens spontana processer; gångvägarnas nordsida är stramt stensatt medan den södra sidan, liksom betongens gjutfogar, lämnas öppna. I samma anda planterades björkar mitt i den södra gångvägen, som en inbjudan till dialog och förhandling, medan den odlade och organiserade ordningen kontrasterar i norr. Genom en enkel palett med traditionella material, konsekvent upprepad i olika skalor syftar gestaltningen mot en läsbar, öppen form. Parkens nybyggda ruin (Fåfängan) samlar och organiserar den löst sammanhållna omgivningen och öppnar samtidigt ett fönster mot landskapets historia.

Från strövområde till stadsdel och stadsdelspark

Projektet undersöker och gestaltar landskapets historia till form som svarar mot den samtida publika parkens behov och motiv. Med utgångspunkt i ett längs den södra gränsen befintligt stenröse formas parken enligt odlingslandskapets strikta geometri där mörk högvuxen granskog utgör det typiska småländska fondmotivet. Projektet inleddes redan i detaljplaneskedet med ett parallellt uppdrag vilket medfört att bebyggelsen, parkens idé, storlek och landskaplig inordning konsekvent har hängt samman genom
projektets alla faser.

Det geometriska odlingslandskapet

Parkens huvudentré introducerar det formmässigt ledmotivet med sin nedsänkta geometriska form som sedan upprepas i den centrala parkens rum. I ett landskap präglat av rösen och stenig morän får gabionerna rollen som en samtida inkarnation och genom en rytmisk upprepning förmedlar de en tolkad bild av landskapet. Robustheten i parkens byggda karaktär ger plats åt ruderatväxter och spontan växtlighet och fungerar även utan skötsel. Den norra delen präglas av odlingslandskapets ordning både genom de olika plattformarnas uppställning och indelning och betonas med geometriska planteringar med ödetorpsarter och ängens ädlare blomster.

Projektet shortlistades som ett av fem nominerade bidrag till Landezine Prize 2022, och 2023 var projektet ett av de utvalda i antologin Landskap Nu! Dessutom väntar vi spänt på Contemporary Landscape Architecture: Masterpieces Around the World som släpps våren 2025. Även där kommer projektet finnas finns presenterat.

landezine-award.com
konstigbooks.com/architecture/landskap-nu-landscape-now
bokus.com/contemporary-landscape-architecture-masterpieces-around-the-world

 

Parkens nav och plattformarnas utblickar

Det centrala parkrummets plattformar är multiplar av det överordnade geometrin där sport-, lek- och samlingsplatser förenas med en metaurban basketkorg som ställs mot det öppna landskapet parallellt med parkens ”folly” elller ”fåfänga” i den norra delen. Plattformarna är parkens centrala clou, de bildar utblickar i form av pirar som visuellt kopplar mot vattenkontakten. Med dimensionerna hos ett traditionellt torp tar de också rollen av en möjlig husgrund, något som tas upp av ”fåfängan” som bidrar till det centrala rummets karaktär av trädgård. Med form av ett byggnadsfragment med dörrhål blir den både fond för lek, vila och solbad liksom en associativ, rumslig markör.

Koloniområde, fornminnespark och en plats i landskapet

Gångvägarna knyter an till de tre fornminnesgravarna så att de mjukt inordnas i parkens ensemble och blir tidsmarkörer för landskapets kulturarv. I parkens norra del har nya koloniträdgårdar inordnats i parken, i en mer inåtvänd och trädgårdsklassisk geometri – där brunnen åtkomligt placeras vid korsgångarnas mitt. Här odlas marken på nytt och bokstavligt, och parkens roll som mötesplats och rum för reflektion och återhämtning förenas med rollen odlingsplats i en samtida demokratisk möjlighet. Parkens utblick över sitt väldefinierade rum utgår från plattformarnas bas men triumferar med de 4 meter höga Berlinergungorna, vilka tar avsprång mot den öppna vyn och förmedlar en för många ofta glömd erfarenhet.

Det centrala parkrummets två plattformar är multiplar av den överordnade geometrin där sport-, lek- och samlingsplatser förenas med en metaurban basketkorg ställd mot det öppna landskapet. Här finns även bollplan, en klättervägg och ett utegym.

Blick mot fornminnesparken i söder. I ett landskap präglat av rösen och stenig morän får gabionerna rollen som en samtida iscensättning som genom en rytmisk upprepning förmedlar en tolkad bild av landskapet.

Parkens fondmotiv, dess ”fåfänga”, bildar en naturlig målpunkt och organiserar landskapet kring sig. Den bildar en associativ, läskyddad och lekvänlig solvägg i form av ett torpställe under uppbyggnad, eller förfall.

Parkens huvudentré mot öster introducerar parkens grafiska motiv i form av en foajé. En stor plattform i trä bildar informell nedslagsplats och blickar mot en fondplantering av björk och kryptall.

För de minsta finns en lekplats i skogskanten men här ses gungor ämnade för vuxna. 4 meter höga Berlinergungor markerar avslutet på parkens rörelse mot sjön och väcker glömda kroppsminnen.

“Omvandlingen av ett igenvuxet odlingslandskap till en samtida park förmedlar kulturarv och landskapskaraktär genom en robust gestaltning.”

Frans Gillberg, Landskapsarkitekt, Liljewall

Projektteam


  • Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

    Andreas Johansson


  • Gestaltningsansvarig landskapsarkitekt

    Frans Gillberg


  • Medverkande landskapsarkitekt

    Johanna Särnsjö


  • Medverkande landskapsarkitekt

    Henrietta Arnesson


  • Fotograf

    Anna Kristinsdóttir


  • Drönarfotograf

    Joacim Winqvist / Picture Perfect Visuals


Liknande projekt