Ny vårdbyggnad för vuxenpsykiatri / Sigfridsområdet, Växjö
I en grönskande parkmiljö, inne på Sigfridsområdet, med en utsikt över sjön Trummen ligger Växjös vuxenpsykiatriska vårdavdelning. Genom goda flöden, välplanerade lokaler och hemtrevliga innergårdar bidrar arkitekturen till den läkande processen och ser till både patienten och personalens bästa. Bruttoarea: ca 15 500 kvadratmeter, Miljöklass: Miljöbyggnad Silver Målet har varit att utforma en lugn och behaglig byggnad som ska ge positiva och hälsofrämjande upplevelser med dagsljus, vackra utblickar, färg, konst och grönska. Besökare, personal och patienter ska känna sig välkomna här.
År
2015 - 2020
Plats
Emil Lindells väg 15,
352 57 Växjö
Kund
Region Kronoberg
Kontakt
Peter Rung
0705-56 18 33
peru@liljewall.se
Uppdraget
Sigfridsområdet i Växjö har en lång historia av att vara en plats där det har bedrivits psykiatrisk vård på olika sätt. På uppdrag av Region Kronoberg fick Liljewall uppdraget att utforma vuxenpsykiatrins nya lokaler 2015. Vuxenpsykiatrin består av en större fristående byggnad och här finns akutmottagning, slutenvård, öppenvård och dagsjukvård.
Läkande miljöer
Vår gestaltningsidé har varit att utforma en lugn och behaglig byggnad som ska ge en positiv upplevelse och en välkomnande känsla för besökare, personal och patienter. Miljön är utformad för att ge patienterna positiva och hälsofrämjande upplevelser med dagsljus, vackra utblickar, färg, konst och grönska, liksom trygghet i det egna reviret. Stor vikt har lagts på att minimera onödiga och störande intryck.
Processen
Tidigt i processen gjordes volymskisser för att se hur den nya byggnaden på bästa sätt kan formas och passa in på den tomten.
Gröna innegårdar
Parkmiljön togs vara på i utformningen av vuxenpsykiatrin, genom fem fridfulla innergårdar. Dessa är mycket viktiga för både patienter och personal, de möjliggör att de kan få spendera tid utomhus i en större utsträckning. Forskning visar att naturen, eller möjlighet till utblickar mot natur, har en positiv inverkan för den läkande processen och patienters välbefinnande. Innegårdarna förser samtidigt byggnadens inre delar med viktigt dagsljus, samtidigt som de är insynsskyddade och både patienter och personal kan känna sig trygga och ostörda från yttre omgivningar.
Innergårdarna är viktiga delar i rehabiliteringsverksamheten. Till våren kommer träden och buskarna blomstra, och ge ett helt annat intryck. Fasaden i vitmålad puts ger ett ljust bemötande.
“Byggnaden har inslag av naturens läkande egenskaper i form av färgskala och materialval som symboliserar liv, hälsa och växtkraft.”
Peter Rung, arkitekt Liljewall
Projektteam
-
Uppdragsansvarig arkitekt
Peter Rung
-
Handläggande ingenjör
Claes Johansson
-
Arkitekt
Anna Ström
-
Görel Steg
-
Sandra Dawood
-
Emelie Joelsson
-
Oana Dumitrache
-
Linda Bergqvist
-
Soraya Eneroth
-
Ruth Dollinger
-
Ingenjör
Mattias Kurlberg
-
Byggnadsutformare
Therese Berg
-
Tillgänglighetssakkunnig
Tina Andersson
-
Ljusdesigner
Alexandra Huuva
-
Fotograf
Kentyroo Tryman