Unicaskolan

Nybyggnad skola / Mariestad

Intill Unicaskolan ligger Mariestads vackra gamla ekpark. Ett utmärkt utflyktsmål för förskolor och skolor liksom för hundpromenader och rekreation. Parken är sällsynt i sitt slag med den stora mängden fullvuxna ekar, några av dem med skyddsvärde, vilket har varit avgörande för skolbyggnadernas placering och utformning. Vi har medvetet valt att ge skolan en stark och tydlig egen identitet och karaktär som knyter an till parken, mer än omgivande bebyggelsen. Programarbetet ihop med verksamheten påbörjades i februari 2015, projektering under hösten 2016. Skolan invigdes i augusti 2017.

År

2015 - 2017

Plats

Drottning Kristinas väg 1,
542 40 Mariestad

Kund

NCC Building
Projektet har varit en partneringentreprenad tillsammans med NCC

Kontakt

Madeleine Nordenknekt
Arkitekt
0765-48 70 69
mano@liljewall.se

Den reliefmönstrade betongfasaden påminner om trädstammar. Fasaderna, som är sandwichelement av betong, har gjutits mot en form bestående av olika vertikala skivor med en mönsterbildning med tydlig träådring.

Nya rum för lärande

På 5 300 kvadratmeter med plats för 350 elever i årskurserna F–6, är skolan med sina två volymer utformad för att klara av dagens moderna lärande. Lokalerna är öppna och lättöverskådliga. De kan användas på ett flexibelt sätt för olika typer av undervisning, något som är extra viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Skolans pedagogiska ledord ”Kunskap ger trygghet och glädje” har genomsyrat hela gestaltningsprocessen från start till mål. Fokusgrupper med representanter från skolans olika yrkeskategorier skapades i tidigt skede.

Innanför huvudentrén ligger byggnadens centrala samlingsplats – en stor och rymlig entréhall som kopplas samman med matsalen. Här, i gradängen, kan en stor del av skolans elever samlas samtidigt. Ovanför ligger biblioteket, utformad som en koja med mysiga krypin. Lekfulla torg med ”mossbeklädda” små gradänger fungerar som mindre samlingsplatser runt om i skolan. Textila golv i klassrummen förstärker skogskänslan ytterligare.

Närbild från fasaden med reliefmönster.
Med en generös glasfasad letar sig parken in i skolan och sprider sig i de inre miljöerna. Färgsättningen går i skogsgröna nyanser och trä är det dominerande materialet.
Vi har medvetet valt att ge skolan en stark och tydlig egen identitet och karaktär som knyter an till parken, mer än omgivande bebyggelsen. Byggnaden har noga placerats med hänsyn till de stora ekarna som både ger skugga och rumslighet till den lekfulla skolgården.

En skola med stark karaktär

Vi har medvetet valt att ge skolan en stark och tydlig egen identitet och karaktär som knyter an till parken, mer än omgivande bebyggelsen. Byggnaden har noga placerats med hänsyn till de stora ekarna som både ger skugga och rumslighet till den lekfulla skolgården.

Den reliefmönstrade betongfasaden påminner om trädstammar medan idrottshallen smälter in i omgivningen med sin gröna färg. Fasaderna, som är sandwichelement av betong, har gjutits mot en form bestående av olika vertikala skivor med en mönsterbildning med tydlig träådring. Det är ett lekfullt mönster som kan upplevas på håll i den stora skalan likväl som att man på nära håll kan upptäcka nya oväntade texturer. Mönsterbildningen skalar ner fasaden och gör den mer mänsklig i sin karaktär ut mot Hertig Karls gata och det kringliggande området.

“Byggnaden har noga placerats med hänsyn till de stora ekarna som både ger skugga och rumslighet till den lekfulla skolgården.”

Madeleine Nordenknekt, Arkitekt, Liljewall

Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Madeleine Nordenknekt


  • Handläggande arkitekt

    Otto Eriksson


  • Handläggande ingenjör

    Johan Söderström


  • Medverkande ingenjör

    Nazgin Mohammed


  • Uppdragsansvarig inredningsarkitekt

    Linda Nilson


  • Inredningsarkitekt

    Lotta Josefsson


  • Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

    Andreas Johansson


  • Landskapsarkitekt

    Johanna Särnsjö


  • Storköksprojektör

    Karolina Gustavsson


  • Tillgänglighetssamordnare

    Elisabeth Skoglund


Liknande projekt