Tresticklans nationalpark

Informations- och servicebyggnader / Dals-Ed, Dalsland

Lugnet. En stilla vind. En doft av barr och myr. Solstrimmorna som letar sig ned mot den bärrika marken. Leder och stigar som slingar sig genom den skog du kommit för att upptäcka och hämta energi från. Tresticklans nationalpark i nordvästra Dalsland har fått en ny portal i form av en informationsbyggnad och kompletterande servicebyggnader som inbjuder till paus och upplysning under resan genom skog och mark.

År

2022

Plats

3 mil norr om Dals-Ed

Kund

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland

Kontakt

Andreas Johansson
0765-487041
anjo@liljewall.se

Förutsättningar och uppdrag

Uppdraget från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland var att utforma nya byggnader kring entrén till Tresticklans nationalpark. Med avstamp från landskapets förutsättningar och traktens historia skapades en struktur av trästockar som sträcker sig mot himlen. Ambitionen har varit att synas på skogens villkor utan varken solida väggar och tak. Gränser suddas ut och konstruktionen blir ett med naturen.

Platsen innefattar ett unikt och spännande naturområde som har avfolkats. Här bodde människor förr men nu finns bara några sommarhus. Någon infrastruktur har aldrig tagits fram, men det finns lämningar i skogen och under andra världskriget hade folk från Norge en smitväg till Sverige genom nationalparken.

Höga bergsryggar klyver Tresticklans nationalpark i nord-sydlig riktning och gör dess landskap unikt. Området utgör södra Sveriges största ödemark och här kan man vandra bland myrar, sjöar och mossklädda bergshällar flera dagar i sträck.

Ta plats utan att synas

Tillsammans med Länsstyrelsen har vi studerat platsen för den nya informationsbyggnaden, hur man möter den, dess utformning och riktning i förhållande till naturen. Inspirerade av de gamla lämningarna och att detta kunde vara som en struktur eller konstruktion som lämnats kvar och blivit grå i skogen. Byggnadens utformning för tankarna till en gammal övergiven stomme, en främmande form kvarglömd i skogen från den tid då människor fortfarande levde här.

En enkel geometrisk form, med två identiska halvor, bildar tillsammans nationalparkernas sexkantiga logotyp när man ser den ovanifrån bland tallarna.
Ett tak av glas har placerats inne i konstruktionen för att den fortfarande ska upplevas som öppen, samtidigt som den ger skydd. Byggnaden står i en glänta på en naturlig upphöjning och det var också en del av förutsättningen. Den kan inte vara högre eller större än vad den är, den får precis plats – enkel och präglad av försiktighet.

Ritning som visar de geometriska formerna.
Väl integrerad i skog och natur, en mötesplats och en guidande hjälp på den fortsatta vägen.

Intill den nyanlagda parkeringen har byggnader för WC och förråd byggts och ett par hundra meter in i skogen möter man den nya informationsbyggnaden. Den geometriska formen skapar ett skuggspel som rör sig runt byggnaden och tar tillfälligt skogen i anspråk. Utöver det finns den där endast för att markera platsen och skydda besökaren.

Virket är lokal-producerat och målat enbart med pigmenterad linolja. Det finns ingen väg ända fram till platsen, utan allt material fick varsamt tas genom skogen.

“Efter hundratals skisser landade vi i denna geometriska figur. Den förändras när man rör sig runt den och är intressant att se från alla olika håll. Ett mellanting mellan ute och inne. ”

Lars Olausson, Arkitekt

Projektteam


  • Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

    Andreas Johansson


  • Arkitekt

    Lars Olausson


  • Ingenjör

    Sandra Isaksson


  • Fotograf

    Anna Kristinsdottir


  • Joacim Winqvist / Picture Perfect Visuals


Liknande projekt