Timglaset

Malmös nya landmärke i Norra hamnen

Timglaset är det förslag som, i hård konkurrens från flera av Nordens ledande arkitektkontor vann den arkitekttävling som E.ON, i samarbete med Malmö stad, anordnade för den 70 meter höga vattentanken som ska uppföras i Norra hamnen.

År

2024

Plats

Norra hamnen, Malmö

Kund

E.ON i samarbete med Malmö stad

Kontakt

Tomas Hago, toha@liljewall.se

Nyckelkomponent i Malmös visionära stadsutveckling med “Energihamnen”

Omdaningen av Malmös hamnområde är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i stadskärnan någonsin. Norra hamnen ska på sikt husera den så kallade ”Energihamnen”, ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur som markerar Malmös ledande position inom hållbar utveckling. Timglaset planeras bli en av de första pusselbitarna i detta ambitiösa projekt.

Enligt juryn övertygar Liljewalls bidrag genom “en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke.”

Timglasformen skapas av fasadens buktande lameller ger byggnaden en vertikal siluett.
Timglaset är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader med platsspecifik identitet för norra hamnen.

Arkitekturen bakom Malmös ny landmärke

Omvandlingen av hamnområdet är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatmål, något vi ville återspegla i vårt förslag. Med “Timglaset” planeras en av stadens högsta byggnader, som kommer att placera sig mellan Kronprinsen och Scandic Triangeln i höjd. Byggnaden kommer att dominera horisonten i nordväst och kräver både kraftfulla uttryck och en känslig design för att återspegla platsens och stadens historia.

Malmös befintliga bebyggelse har influerat arkitekterna i deras arbete. Gängtappens industriella form liksom Kronprinsens kulörmässiga möte med himlen har inspirerat i synnerhet.

“Vårt förslag är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader, med en unik identitet som bidrar till stadens läsbarhet och orientering. Den havsgröna färgen betonar arvet från Nyhamnens silos, och timglasformen som skapas av fasadens buktande lameller ger byggnaden en vertikal siluett med stark funktionell koppling och fokus på hållbarhet och cirkularitet”

Frans Gillberg och Aron Wigh, landskapsarkitekt samt arkitekt, Liljewall

Om tävlingen

Tävlingen utlystes då E.ON planerar en omfattande utveckling av Malmös fjärrvärmesystem. Timglaset planeras bli en viktig första komponent för att möta det snabbt växande Malmös framtida behov av värme och för att skapa ett ännu mer robust energisystem.

Liljewall vann tävlingen i konkurrens med 38 andra arkitektbyråer. Juryn bestod av Anders Svensson och Maria Lindroth, E.ON, Maria Bengtsson Lindskog, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Anna Holmqvist, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Matilda Stannow, arkitekt SAR/MSA, Johan Folkesson, landskapsarkitekt LAR/MSA och juryns sekreterare Boris Kildetoft, arkitekt SAR/MSA.

 

Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Tomas Hago


  • Arkitekt

    Aron Wigh


  • Landskapsarkitekt

    Frans Gillberg


Liknande projekt