En färgsprakande gatuförvandling
Badhusgatan är en central gata i Södertälje. Den del av gatan som utforskades i Street Moves är enkelriktad och angränsar till en av stadens mest trafikerade gator, en outnyttjad park och en gratis parkering. Projektet ämnade finna nya designlösningar som kan skapa ett tryggare gaturum med bättre förutsättningar för vistelse, gång och cykelflöden och minska flödet av biltrafik.
År
2023
Plats
Badhusgatan, Södertälje
Kund
Södertälje kommun, Vinnova, Arkdes
Kontakt
Karolina Andersdotter,
kaan@liljewall.se
0765-01 71 95
Ett innovationsprojekt för hållbara, levande och hälsosamma gator
Street Moves är ett innovationsprojekt som med hjälp av design, färg och form förvandlar våra gemensamma stadsgator där bilen inte är i fokus. I samarbete med kommuner, designteam och medborgare skapar ”Street Moves” nya gatulösningar samtidigt som initiativet utvecklar platsspecifika metoder, designprocesser och verktyg.
Street Moves, som leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, är en del av ett uppdrag att göra alla svenska gator hållbara, hälsosamma och levande till år 2030. Initiativet ligger i linje med Sveriges ambition att nå målen i Agenda 2030 och nå nettonollutsläpp från fossila bränslen till 2045.
Rekreationsytor som ger liv åt en annars mörk bakgata
Från Liljewall har både inredningsarkitekter och landskapsarkitekter, tillsammans med representanter från Södertälje kommun, ArkDes och Växtverket utformat ett nytt tillägg på Badhusgatan i Södertälje. Arbetet har skett utifrån platsens förutsättningar, medborgarnas önskemål och Street Moves designkriterier som utgångspunkt.
Med konceptet Skogen var tanken att på ett konstgjort sätt länka samman de befintliga skogstopparna med ett nytt smultronställe i staden. Önskemålen från medborgarna var att tillföra fler sittplatser på gatan. Skissförslaget som togs fram innehöll därför tre sittmoduler som var för sig representerade skogsdelarna Höjden, Gläntan och Dalen. Dessa försågs med skulpterade träd och ett växtmaterial som skulle föra tankarna till något mer naturlikt. Färgsättningen inspirerades från de intilliggande fasaderna och förstärktes för att ge mer liv åt platsen. Modulen Höjden låg högst upp och vände sig ned mot de övriga möblerna. Dess rygg fungerade som en avskärmning mot den bullriga gatan och modulens vinklade yta både förstärkte gatans lutning och bildade en mer okonventionell sittmöjlighet i grupp eller enskildhet.
Platsen gavs skugga på sommaren och fungerade som en liten rutschkana på vintern. Gläntan var placerad i mitten och bestod av ett långbord med plats för rullstol, sitt- och ståplatser och fungerade som den stora mötesplatsen. Dalen låg längst ned och var en pendang till Höjden men med lägre höjd och vinklad
“Detta projekt demonstrerar hur vi med relativt enkla åtgärder kan omvandla gatumiljöer för att fylla nya och varierande funktioner. Att få omvandla en ganska oinspirerande yta till en inbjudande plats där mötet mellan människor står i fokus istället för bilen känns väldigt inspirerande.”
Johanna Brandt, landskapsarkitekt, Liljewall
Team Liljewall
-
Landskapsarkitekt
Karolina Andersson
-
Johanna Brandt
-
inredningsarkitekt
Tami Salamon
-
Lisa Widén
-
Foto:
Daniel McCarthy