Aktivitetsbaserat / Återbruk / Göteborg
En lokal som knyter samman tre olika byggnadsepoker i centrala Göteborg har blivit nytt hem för den strategiska kommunikationsbyrån Solberg. Ett aktivitetsbaserat arbetssätt med mer yteffektiva lokaler och en hög grad av återbruk av inredning har varit några av förutsättningarna i kontorsomvandlingen.
År
2023
Plats
Vallgatan 30, 411 16 Göteborg
Kund
Solberg kommunikation
Kontakt
Katarina Söderström
0738-32 02 50
kaso@liljewall.se
Att arbeta tillsammans
En gemensam, välkomnande plats där många kan sammanstråla är det som först möte den som tar steget in på Solbergskontor. När man rör sig genom kontoret är det en vandring genom tre epoker som var för sig bidrar med sin egen karaktär. Här finns en obruten siktlinje från den socialt bubblande och mer publika entrén, förbi arbetsplatser och rum för möten med pigg belysning, in till de tysta arbetsplatserna längst in i lokalen som fått ett mer dämpat uttryck. I projektet har Liljewall arbetat både med renovering av lokalen, färgsättning och lös inredning.
Att skapa varierade möjligheter att arbeta tillsammans har varit en av ledstjärnorna i projektet. Här ska såväl stora som små team kunna arbeta kreativt tillsammans. Att kunna balansera den öppna, kreativa känslan med möjlighet till att kunna arbeta enskilt och fokuserat har varit en viktig förutsättning i arbetet med kontorets olika zoner. Många av projektets kloka val har gjorts på plats. Att arbeta med det redan byggda kräver ofta arkitektens närvaro under ombyggnadsprocessen för att landa i lösningar som bäst ser till lokalens särskilda förutsättningar och kvaliteter. Dessa lösningar kan annars vara svåra att hitta genom att enbart granska planritning. På så vis har “tillsammans” även präglat själva kontorsomvandlingen på ett fint sätt.
Projektet i sig är en replik mot en gängse uppfattning om att ombyggnad eller återbruk måste bli dyrt. Istället har en effektiv process, med en slimmad insats av inredningsarkitektens särskilda kompetens, här möjliggjort besparingar avseende kostnader, tid och minskad klimatpåverkan.
Återbruk
I flytten var en målsättning att förankra hållbarheten i projektet genom att återanvända och återbruka till stora delar, med viss omklädning och byten av bordsskivor. Med en återbruksprocent som uppskattas till ca 80% och en kontorsyta som i princip skulle halveras från 1152 kvadratmeter till det nya kontorets 606 kvadratmeter. Trots det ges ändå möjlighet för samtliga 35 medarbetare att ha varsin kontorsplats, samt mötesytor och rum med varierad och flexibel utformning. Det som inte återbrukats har sålts eller skänkts för att tas till vara, bland annat till en lokal välgörenhetsorganisation och ett gymnasium som var tacksamma över att få ta över såväl teknik som möbler.