Nybyggnad och detaljplan, vattenverk / Trollhättan
Det befintliga vattenverket i Trollhättan har varit i drift i drygt 60 år. Nya regler med krav på rening, behov av att kunna utöka kapaciteten på dricksvattenproduktionen i Trollhättan, samt att befintligt verk är slitet och är svårt att underhålla eller bygga ut, har medfört att man måste investera i en ny anläggning. Liljewall har varit delaktiga i projektets alla skeden, från förstudier, arbeten med detaljplanen, till färdig bygghandling. Vi arbetar också med den nya råvattenpumpstationen som skall leverera råvatten från Vänern till anläggningen i Trollhättan.
År
2019 - 2024
Kund
Trollhättan Energi, PEAB
Kontakt
Tomas Hago
toha@liljewall.se
0765-48 70 30
Säkerställer effektiv reningsprocess
Det nya vattenverket består dels av en processanläggning där de olika filterstegen och en administrativ del med kontorslokaler, omklädning, laboratorium samt en mindre verkstad finns placerade. Vattnets väg från råvatten till rent dricksvatten, genom filtren, har utformats i en rak linje, från ena änden av den 132 meter långa byggnaden till den andra. Det skapar en enkel och rationell byggnadsstruktur, med tydliga stråk och flöden för såväl processen som personalen. Byggnaden är optimerad och minimerad, både till yta och volym, för att göra så litet miljöavtryck, och vara så kostnadseffektiv, som möjligt.
Gestaltningen återspeglar reningsprocessen från råvatten till rent dricksvatten. Sockelvåningen kläs därför av fasadelement i rå betong medan en slät, ren, förädlad och metalliskt skimrande plåtfasad pryder överbyggnaden. De inre miljöerna är utformade för att klara alla hygienkrav, med smarta flöden och samband. Kontorslokalerna är omsorgsfullt utformade med zoner för olika arbeten för att driftspersonalen på bästa sätt ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. Hållbarhet, renhet och lättskötta material är ledord, som tillsammans med ljusa lokaler, överblickbarhet med invändiga glaspartier och flexibla ytor för samarbeten, skapar en inbjudande arbetsmiljö.
“Det fina samarbetet i hela projektgruppen gav idealiska förutsättningar att skapa en framtidssäker anläggning med god arbetsmiljö, där verksamhetens alla riktlinjer och krav på processteknik, säkerhet, hygien och god arkitektur är inarbetade.”
Tomas Hago, Uppdragsansvarig arkitekt
Landskapsarkitektur för ökad biologisk mångfald
För att hantera det dagvatten som faller på tomten har vi använt oss av diken samt dammar för avledning och rening innan dagvattnet till slut når Göta älv. Mängden hårdgjorda ytor har minimerats till fördel för en högre andel infiltrerande grönytor. Tillsammans med nedsänkta ytor ger det fastigheten en motståndskraft mot kraftiga regn. Diken och öppna dammar fungerar även som kompensation för borttagning av befintliga biotopskyddade diken. I dammarna planeras grunda vattenspeglar med flacka slänter för att gynna grod- och kräldjur. Ängsytor med buskar och tidigblommande lövträd med koppling till de lokala ekosystemen och som gynnar pollinatörer placeras i anslutning till den nya byggnaden. Dessa fungerar även som skydd för smådjur.
Korta fakta
-
Uppdrag
Detaljplan och nybyggnation
-
Uppdragsgivare
Trollhättan energi, Peab
-
Ort
Trollhättan
-
År
2019 - pågående
-
Bruttoarea
7 800 kvadratmeter
-
Skede
Förstudie, detaljplan, programhandling, systemhandling och bygghandling
Projektteam
-
Uppdragsansvarig arkitekt
Tomas Hago
-
Handläggande arkitekt
Emelie Joelsson
-
Handläggande ingenjör
Jonas Bergström
-
Arkitekt
Nemir Chaudhry
-
Arkitekt
Jakub Dvorák
-
Arkitekt
Magnus Samuelsson-Gamboa
-
Planarkitekt
Hillevi Kittel
-
Planarkitekt
Emma Gradin
-
Uppdragsansvarig landskapsarkitekt
Nils Ekström
-
Landskapsarkitekt
Sofia Classon
-
Landskapsarkitekt
Hanna Johansson
-
Tillgänglighetssakkunnig
Anneli Sundqvist
-
Visualisering
Mattias Hammerman