Studentbostäder / Göteborg
Arbetet med en detaljplan i östra Kålltorp startade för tio år sedan. Redan då skissade vi på enklare volymer för tomten, och skissernas essens finns bevarade i de studentbostäder som står på platsen idag. Den omgivande historiska bebyggelsen kontrasteras av flera modernare hus i närheten, och utmaningen har varit att hitta harmoni mellan båda dessa ytterligheter.
År
2021
Plats
Övre Sanatoriegatan 42, 416 81 Göteborg
Kund
SGS Studentbostäder
Kontakt
Hanna Morichetto
0705-73 18 54
hamo@liljewall.se
En nyckelfråga i detta projket var förhållandet till de många kulturvärdena i området, däribland gamla Renströmska sjukhuset med tillhörande Sanatorieparken.
Med vördnad till omgivningen
Den omgivande historiska bebyggelsen kontrasteras av flera modernare hus i närheten, så som det något äldre studentområdet Studiegången, med intensiva orangea fasadskivor. I detaljplanen skrevs därför ett antal krav på materialitet och takutformning in för att säkerställa att de nya studentbostäderna skulle matcha sin kontext och binda ihop området till en helhet.
Med grönskan inpå husknuten
Två huskroppar med korridor var givet. Precis som i de ursprungliga skisserna från detaljplanen landade vi snabbt i att husen skulle öppna upp mot parken i söder.
För att skapa rationella studentlägenheter med en hanterbar hyra var det viktigt att jobba med upprepning, både i fasad och planlösning. Risken är att det blir tråkigt och förutsägbart, och arbetet med att skapa liv började då med att hitta en nivå av komplexitet som kändes lagom.
Ta i tegel
Ett av de historiskt mest klassiska greppen för tegelhus är det röda teglet med en stensockel i granit, men vi valde tegel även här; Black Beauty från Tegelmäster. Ett gråsvart tegel men där den röda leran fortfarande spricker igenom här och där.
Fasadteglet hade nu tre krav på sig. Det skulle matcha Renströmska i söder, fungera tillsammans med Studiegångens orangea element samt skapa liv i fasaden. Teglet har kraftfull färg, med variationer från ljusorange till brunrött, precis som vi önskade. Därtill tillverkas stenarna med påtaglig variation i formen, ingen sten är den andra riktigt lik, precis som ett gammalt tegel.
Ett starkt koncept tar inte bara fasta på de stora dragen utan även detaljerna. Därför fick husen en klassisk gesims som hanterar övergången mellan tak och fasad. I gränsen mellan sockelvåning och ovanliggande står en rad tegelstenar med stående rullskift, för att markera att fasaden här övergår mellan två uttryck. På den detaljerade skalan infördes ett ytterligare grepp, både för att ge ännu mer karaktär men också för att dölja de dillfogar som krävdes nära hörnen. Genom att ge det röda teglet en tryckt fog, skapas ett vackert skuggspel av solljuset, något som kan ses såväl bredvid från balkong som långt borta från parken.
“Projekt karaktäriseras av många subtila gestaltningsgrepp, för att skapa den extra spänning som behövs i ett övrigt stilrent koncept.”
Hilda Esping Nordblom, arkitekt, Liljewall
Projektteam
-
Uppdragsansvarig arkitekt
Hilda Esping Nordblom
-
Handläggande arkitekt
Jacob Flårback
-
Fotograf
Anna Kristinsdóttir