Lomma kommunhus

Nybyggnad / Lomma

Kommunhuskvarteret ska vara en inbjudande, kreativ och levande mötesplats som möter framtidens behov och möjligheter. Det ska bidra till ett levande centrum på både dag och kvällstid, alla dagar i veckan. Med fokus på att skapa mervärde för samhälle, invånare och användare bidrar projektet till innovativ samverkan och stärker Lommas varumärke.

År

2023

Plats

Hamngatan 3, 234 31 Lomma

Kund

Lomma kommun

Kontakt

Tina Francke, Kontorschef Malmö
0765-01 71 44
tifr@liljewall.se





Kommunhuskvarteret utformas för hälsa, trygghet, attraktivitet och hållbarhet. Med smarta och flexibla lösningar ska projektet anpassas till den framtida utvecklingen.

Konceptet

Konceptet för den nya byggnaden bygger på en idé om att hubbarna representerar solida, tunga element, som stenar, som har landat i något lättare, mer flytande, som sand. För att förstärka konceptet är det önskvärt att både gestaltning- och materialmässigt skilja på hubbarna och den del av entrévåningen som binder samman dessa. Landskapet binds ihop med den lättare konstruktionen för att skapa känslan av något som flödar in mellan de tyngre byggnadskropparna.

Genom att förse byggnaden med ytterligare ett lager i form av ett utanpåliggande, vertikalt raster kamoufleras våningsplanen, och den yttre konturen blir framträdande. Principen skapar en dynamisk fasad som förändras när man rör sig runt byggnaden.

Med avstamp i Lommas historia inom tegeltillverkning blir tegel ett naturligt val för projektet. Den kontextuella kopplingen till strandliv och sandnära toner lägger grund för en ljus palett i varma beigea toner. Trä i den del av entréplan som binder samman hubbarna ger en varm och välkomnande känsla i mötet med byggnaden. Det skapar även den önskvärda kontrasten mot teglet i enlighet med den konceptuella grundidén.

Utformningen

En volym placeras på den triangulära tomten och bryts upp till mindre byggnadskroppar för en behagligare skala. På så sätt tar vi även vara på dagsljus och skapar utblickar. Kropparna vrids för att skapa intressanta gavelmotiv och undvika 90-gradiga hörn, vilket skapar bättre sikt genom stadsrummet samtidigt som byggnaden alltid möter omgivningen med flera fasader. Fyra platser med olika karaktär skapas. Detta ger dynamiska gator med aktiva kantzoner samt förutsättningar för definierade och inbjudande entréer. Byggnaden aktiverar och förstärker på så sätt platsens värde. Ett dynamiskt taklandskap skänker ytterligare karaktär till byggnaden.

Den skulpturala byggnadsutformningen möjliggör anpassning till den omgivande bebyggelsen. Byggnadshöjden pressas ner i mötet med lägre bebyggelse samt höjs på utvalda ställen för att skapa dynamik, vilket även bidrar till en högre utnyttjandegrad av byggnaden. Det gemensamma torget som skapas i den nya byggnaden knyter an till befintliga platser i Lomma centrum, och det offentliga ståket mellan tågstationen och bilioteket på Hamntorget förstärks. Kropparna binds samman på entréplan för att främja flöden och synergiverkan i byggnaden.

Interiören

Genom att samla gemensamma funktioner i våningsplanets mitt kring de vertikala kommunikationsstråken undviks otrygga och svårutnyttjade korridorer. Det skapar även förutsättningar för arbetsplatser med goda ljusförhållanden och utblickar. Den gemensamma miljön innehåller både elevskåp, umgängesytor och fungerar som studiemiljöer. Kring det gemensamma rummet organiseras lärmiljörum såsom basrum, grupprum och arbetrum för pedagoger. ​ På bottenvåningen finns de gemensamma ytorna med stora mötesplatser samt administration och restaurang. Ju längre upp i byggnaden en rör sig ju lugnare och mer avskild blir miljön.

“Samverkan med den omgivande staden gör det möjligt att bjuda in medborgarna och föreningslivet att nyttja byggnaden, även på helg- och kvällstid.”

Tina Francke, Kontorschef, Liljewall Malmö

Korta fakta


  • Status

    Byggnation


  • Entreprenör

    NIMAB Entreprenad AB


  • Ort

    Lomma


  • År

    2023-2027


Projektteam


  • Uppdragsansvarig

    Erika Brantvall


  • Uppdragsledare

    Tina Francke


  • Förstudie

    Jeff Robles


  • Handläggande arkitekt

    Aron Wigh


  • Handläggande arkitekt

    Beatrice Wilke


  • Landskapsarkitekt

    Frans Gillberg


  • Medverkande ingenjör

    Martin Wallet


Liknande projekt