Västerås nya badhus har som mål att vara en simhall som passar alla badgäster, oavsett bakgrund, simvana och fysisk förmåga. Här finns bassänger för tävling, simhopp, rehabilitering och undervisning, och en avdelning för gym. Formspråket är modernistiskt, strikt och stilrent med stora skärmtak, ljusa fasader och varma inslag av trä. Det är en inbjudande simhall där generösa glaspartier förenar bassängerna med den omgivande naturen och Mälaren. Dessutom har utomhusbadet byggts om och adderats med en barnbassäng och tillhörande splash-yta samt två nya rutschbanor.
År
2017 - 2019
Plats
Sjöhagsvägen 1, 721 32 Västerås
Kund
NCC & Västerås stad
Kontakt
Maria Johansson
Arkitekt
0703-78 84 26
majo@liljewall.se
Ett stort och inbjudande badhus
Nya Lögarängsbadet ligger jämte Mälaren längs ett gång- och rekreationsstråk på några minuters promenad från centrala Västerås. Det är en stor simanläggning med 50-metersbassäng, läktare med 1300 platser, två multibassänger, specialritad lekbassäng och gym. I direkt anslutning till badhuset ligger ett utomhusbad som nås från en gemensam entréhall. Entréhallen är också ingång till läktaren för att styra dess torra besöksflöden åtskilt från våta badbesökare.
Modernistiskt, stilrent och ombonat
Formspråket är modernistiskt, strikt och stilrent med ljusa fasader och inslag av varmt trä. Fasaderna är utförda i ljusmålad betong med en randning som skapar liv.
Interiört rör man sig mellan ett spel av stora och små rum med olika karaktär. De större rumsvolymerna följer en lugn färgskala i svart, vitt och värmebehandlad träpanel och tillåter både bassängerna och naturen utanför att ta stor plats. Däremellan rör man sig igenom mindre rum med ett mer färgstarkt uttryck i randigt blått, grönt och turkost, ett mönster som samtidigt skapar en tryggare närmiljö i exempelvis duschrum. Dessa färgstarka element återkommer även som ett lekfullt inslag vid barnbassäng och hopptorn i bassängutrymmena. Lekbassängen för de minsta har hittat sin inspiration i den hamn och lastverksamhet som tidigare funnits på platsen.
“Formspråket är modernistiskt, strikt och stilrent med ljusa fasader och inslag av varmt trä. Fasaderna är utförda i ljusmålad betong med en randning som skapar liv.”
Maria Johansson, arkitekt, Liljewall
Flöden och funktion
Att rita ett badhus innebär många komplexa frågeställningar. Önskemål om stor flexibilitet, högt ställda miljömål, nya tekniska lösningar och nya befolkningsgrupper bland besökarna är några av alla de viktiga aspekter som vi vägt in noga i projektet. Därtill är det en anläggning som ska stå sig i många år och ha en gestaltning där alla ska känna sig välkomna.
Stor vikt har lagts vid att skapa en omklädningsdel där alla kan känna sig bekväma att vistas. Utöver herr- och damavdelningen finns det två flexibla rum samt ett kombirum med hytter som erbjuder stor flexibilitet. De färgstarka duschrummen är indelade i mindre fraktioner och det finns även separata duschar för dem som vill duscha individuellt. Sociala ytor, såsom bastu och sminkningsytor, är placerade i könsneutrala utrymmen där alla kan mötas.
Korta fakta
-
Uppdragsgivare
NCC & Västerås stad
-
ENTREPRENÖR
NCC Building
-
Verksamhet
Medley
-
År
2017-2019
-
BRUTTOAREA
ca 11 365 kvm
-
INOMHUSBASSÄNGER:
50-metersbassäng, hopp- och multibassäng, barnbassäng, undervisningsbassäng, relaxdel
-
BASSÄNGER UTEBAD
Lekbassäng, barnbassäng, splash-yta, 2 st rutschbanor
-
Övrigt
Gym, café
Projektteam
-
Uppdragsansvarig arkitekt
Bjarni Ingvason
-
Uppdragsledare
Bo Wallin
-
Handläggande arkitekt
Maria Johansson
-
Medverkande arkitekt
Cameron Halls
-
Medverkande ingenjör
Johan Holst
-
Arnes Alic
-
Tillgänglighetssakkunnig
Tina Andersson
-
Lås och Säkerhet
Lars-Erik Lagerquist
-
Landskapsarkitekt
Andreas Johansson
-
Landskapsarkitekt utebad
Rasmus Lassen
-
Fotograf
Åke E:son Lindman