Inglinge hög

Landskapsarkietktur i kulturhistoriskt värdefull miljö / Ingelstad

Inglinge hög, ett av Sydsmålands mest imponerande järnåldersgravfält, står inför en spännande utveckling. Genom ett nytt utomhusmuseum ska området göras mer tillgängligt för allmänheten, samtidigt som dess kulturhistoriska värden bevaras. Projektet inkluderar bland annat en tidsaxel, en museibyggnad och en utsiktsplats - allt designat för att harmonisera med landskapet och förstärka platsens historiska betydelse.

År

2023

Plats

Inglinge

Kund

Länsstyrelsen Kronoberg

Kontakt

Frans Gillberg
frgi@liljewall.se
0765-01 71 40

Totalt finns ungefär 130 fornlämningar i området, bland annat fem gravhögar, över hundra runda, rektangulära och ovala stensättningar samt två skeppssättningar. Inglinge hög, den största av de fem gravhögarna, mäter 35 meter i diameter och 6 meter i höjdled. På dess topp finns en rest sten och ett gravklot med vackra ornament i svag relief.

Unikt utomhusmuseeum

Inglinge hög är ett monumentalt gravfält från järnåldern beläget strax väster om Ingelstad i Östra Torsås socken. På uppdrag av Länsstyrelsen Kronoberg har vi tagit fram ett förslag på hur man skulle kunna etablera ett nytt utomhusmuseum på platsen. Syftet med arbetet är att lyfta platsens kulturhistoriska- och unika värden.

Projektet innefattar bland annat en tidsaxel som leder besökarna genom 1500 år av historia, en museibyggnad som sömlöst integrerar med det omgivande landskapet och en utsiktsplats som utförs utan mark-ingrepp i form av ett podie med flyttbara möbler i stål. Högen har avbildats ur en rad perspektiv under århundraden och genom att åter iscensätta en av dessa platser i form av ett podie kan tiden överbryggas; besökaren får möjlighet att se platsen via sina äldre representationer på samma plats som där den en gång avtecknades. Även museibyggnaden uppförs i ek och stål då detta är byggnadsmaterial som använts länge på platsen och på så vis förenar nya årsringar med gamla.

“Målet är att bevara platsens historia samtidigt som det ges möjlighet att skapa en plats som inspirerar och engagerar framtida generationer.”

Frans Gillberg, Landskapsarkitekt, Liljewall

Projektteam


  • Lanskapsarkitekt

    Frans Gillberg


  • Arkitekt

    Aron Wigh


Liknande projekt