Landskapsarkietktur i kulturhistoriskt värdefull miljö / Ingelstad
Inglinge hög, ett av Sydsmålands mest imponerande järnåldersgravfält, står inför en spännande utveckling. Genom ett nytt utomhusmuseum ska området göras mer tillgängligt för allmänheten, samtidigt som dess kulturhistoriska värden bevaras. Projektet inkluderar bland annat en tidsaxel, en museibyggnad och en utsiktsplats - allt designat för att harmonisera med landskapet och förstärka platsens historiska betydelse.
År
2023
Plats
Inglinge hög, Ingelstad
Kund
Länsstyrelsen Kronoberg
Kontakt
Frans Gillberg
frgi@liljewall.se
0765-01 71 40
Unikt utomhusmuseeum
Inglinge hög är ett monumentalt gravfält från järnåldern beläget strax väster om Ingelstad i Östra Torsås socken. På uppdrag av Länsstyrelsen Kronoberg har vi tagit fram ett förslag på hur man skulle kunna etablera ett nytt utomhusmuseum på platsen. Syftet med arbetet är att lyfta platsens kulturhistoriska- och unika värden.
Projektet innefattar dramatiserad promenad mot högen i form av en informativ tidsaxel som leder besökarna från nutiden genom 1500 år av historia och en museipaviljong som skall utgör ett tydligt samtida tillägg till platsen, men samtidigt pekar tillbaka till både landskapet och tidens byggnadskultur. Målet med utformningen av paviljongen är att skapa en ny målpunkt i landskapet samtidigt som den underordnar sig gravhögarna i skala och placering. Byggnaden har inspirerats av järnålderns flätningstekniker (som stomme för bebyggelse) medan dess krökta väggar lånar drag av skeppssättningarna likväl som kullarnas form. Museipaviljongen bildar en portal mot landskapet och en tolkningsram för gravplatsens kulturhistoria.
Också utställningen har gestaltats och spänner från arkeologiska fynd till platsens politiska roll genom tiderna – inte minst som del i berättelsen om vår gemensamma historia och nationalstatsbygge men också frågor om jämställdhet under järnåldern.
“Målet är att bevara platsens historia samtidigt som det ges möjlighet att skapa en plats som inspirerar och engagerar framtida generationer.”
Frans Gillberg, Landskapsarkitekt, Liljewall
Projektteam
-
Lanskapsarkitekt
Frans Gillberg
-
Arkitekt
Aron Wigh