Hyllievångsskolan

Efter parallella uppdrag 2013 fick Liljewall möjligheten att ta sig an detta intressanta och påkostade skolprojekt. Det är den första skolan i Malmös nya stadsdel Hyllie, väster om innerstan. I den klimatsmarta och framtidsorienterade Hyllievångsskolan får barnen lära sig om allt från källsortering till hur mycket energi som skolans solceller producerar. Den hyllade och uppmärksammade skolan tilldelades Malmö Stadsbyggnadspris 2018.

År

2014 - 2017

Plats

Ymers Gata 4, 215 36 Malmö

Kund

Stadsfastigheter Malmö stad

Kontakt

Madeleine Nordenknekt
0765-48 70 69
mano@liljewall.se

Här möts den goda jorden med en kvarterstät och hållbar stadsdel som växer fram

Förutsättningar och analys

En skola är en komplicerad byggnad att rita och planera. Det är många olika verksamheter och aktiviteter som ska samsas på samma yta: barn och personal ska kunna äta, det ska finnas plats för katederlektioner, grupparbeten och även speciella ämnen som musik, slöjd och idrott. Utmaningen var dessutom att, med den specifika tomten, placera in en skola på lämpligt sätt så att skolkvarteret skulle kunna nyttjas som en trafikseparerad förskolegård, skolgård och allmän park utan någon tydlig gräns.

Inledningsvis börjar processen vid skissbordet. Samtidigt görs intervjuer och workshops med personal och ledning för att behoven ska återspeglas i arkitekturen.
Skolgården har integrerats med själva byggnaden genom att uteförråden kopplats samman med skolbyggnaden med strävor och träraster – som även kan utnyttjas för solavskärmning.
Hyllievångsskolan ligger i gränslandet mellan staden och landskapet. Därför är byggnaden utformad för att vara en naturlig koppling till platsens historia och nutid. Här möts den goda jorden med en kvarterstät och hållbar stadsdel som växer fram.

Pedagogiken i fokus

Den pedagogiska undervisningen har stått i fokus vid utformningen av både byggnad och skolgård. Generösa flexibla ytor gör att lärarna får möjlighet att testa sin undervisning på flera olika sätt. Barnen får lära sig allt från källsortering till att få en glimt av kablaget i den uppglasade elcentralen.

I anslutning till entrén ligger byggnadens hjärta där skolans trappor (gradänger) kan användas som en amfiteater. På undersidan av de stora gradängerna finns sittnischer som skapar kryp in och små rum.

Det gemensamma kapprummet är skolans största rum. Hit kommer alla elever för att lämna jackor och skor innan de rör sig vidare in i byggnaden. Skolan är nämligen helt skofri. Kapprummet är samtidigt en naturlig yta för samvaro. Därför har extra omsorg har lagts på inredningen för att skapa öppenhet och trivsel.

I förskolan finns en koja inbyggd i trappan där barnen kan beskåda stjärnbilder gjorda med fiberoptik.

Vid huvudentrén finns ett ”svävande” grupprum med fina in- och utblickar.

I mediateket kan eleverna sitt och blicka ut över skolgård och park, ända bort till Möllan.

Klimatsmart koncept

Hyllievångsskolan som invigdes hösten 2017 är en flexibel skola med utrymme för kreativitet och rörelse. Innanför den svängda tegelfasaden hittar man stora öppna ytor, gradänger men även små krypin. Utanför, en levande skolgård öppen dygnets alla timmar samt en anslutande skatepark som även bjuder in allmänheten efter skoldagens slut. Skolans tak är klätt med sedum och har solcellspaneler som visar sin energiproduktion på en display i huvudentrén. Mellan taken ligger terrasser, med växtväggar och odlingsurnor, som ger möjlighet att flytta ut undervisningen.

Skolans tak är klätt med sedum och har solcellspaneler som visar sin energiproduktion på en display i huvudentrén. Terrasserna fungerar som uteklassrum när vädret tillåter.
Skolgården är en förlängning av skolan där limträkonstruktionen binder samman alla delar. Här ges utrymme åt lek och aktivitet i oändliga former.
Skolgården inbjuder till aktivitet under dygnets alla timmar och bidrar till att skapa trygghet i området. Här finns också en skatepark som knyter ihop skolbyggnaden och parken på ett spännande sätt.
Mot staden är skolans fasad en tegelmur som ändrar karaktär till en fasad i trä mot skolgården och parken.

En modern skånegård

Byggnadens svängda form ramar in utemiljön som en traditionell skånegård men skapar också ett entrétorg vid skolans nordvästra del som välkomnar besökare. I kvarterets ena hörn bryts skolans murfasad upp med en stor tydlig inramning i rött. Det är entrén, som i tre våningsplan öppnar upp skolan likt en kil genom byggnaden.

“På ett självklart vis förenas en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Den böjda fasadmuren signalerar skolans viktiga roll i staden; likt en kupad hand omfamnas de inbjudande och ljusa lärmiljöerna, som gränslöst sträcker sig mot slätten. Hyllievångskolan är en fördömlig satsning på barnens miljöer, där en bra process och ett gott samarbete på ett kostnadseffektivt sätt växlat skattemedel till en kvalitativ skolmiljö och aktivitetsplats för Hyllieborna.”

Motivering Malmö stadsbyggnadspris 2018

Skolans tak är klätt med sedum och har solcellspaneler som visar sin energiproduktion på en display i huvudentrén. Mellan taken ligger terrasser, med växtväggar och odlingsurnor, som ger möjlighet att flytta ut undervisningen.

Projektteam


  • Liljewall

    Uppdragansvarig

    Stefan Östman


  • Liljewall

    Handläggande arkitekt

    Madeleine Nordenknekt


  • Liljewall

    Medverkande arkitekt

    Carina Mikkelsen


  • Liljewall

    Handläggande ingenjör

    Annelie Idermark


  • Liljewall

    Medverkande ingenjör

    Leif Sjöberg


  • Liljewall

    Medverkande ingenjör

    Elisabeth Skoglund


  • Liljewall

    Medverkande ingenjör

    Josef Quennerstedt


  • Liljewall

    Storkökskonsult

    Mattis Dahlberg


  • Liljewall

    Ljusdesigner

    Jessica Linefors


  • Sweco

    Inredningsarkitekter


  • Grontmij

    Landskapsarkitekter


  • Fotograf

    Helene Toresdotter


  • Fotograf

    Kentaroo Tryman


Korta fakta


  • Uppdragsgivare

    Stadsfastigheter Malmö


  • Årskurser

    F-6


  • Antal elever

    630


  • År

    2014 - 2017


  • Bruttoarea

    11 300 kvadratmeter


  • Miljöklass

    Passivhus


Liknande projekt