Habiliteringscentrum Värnamo

Förstudie, systemhandling, förfrågningsunderlag för totalentreprenad, ny vårdbyggnad för habilitering / Hus 28, Värnamo sjukhus

​På uppdrag av Region Jönköpings län har vi, genom en tät verksamhetsdialog, utformat Värnamos sjukhus nya byggnad för Habilitering. Byggnaden skall stötta verksamheten att erbjuda insatser för brukare med livslånga funktionsnedsättningar. Formspråket i såväl ute- och innemiljö kännetecknas av en ordnad och tydlig indelning, men också utifrån att det skall vara en plats som är rolig att återvända till gång på gång för patienter i alla åldrar. Med en tydlig koppling till de småländska skogarna och intilliggande parkområde har byggnaden utformats med en synlig trästomme.

Plats

Gränsgatan 63 D, 331 56 Värnamo

Kund

Region Jönköpings län

Kontakt

Catherine Hugosson
0703-15 47 32
cahu@liljewall.se

Vår utgångspunkt har varit att skapa en trygg, inbjudande byggnad som ger möjligheter att klara ett liv på egen hand.

Byggnad för habilitering

Habiliteringen är avsedd att tillhandahålla specialiserade och anpassade insatser och tjänster till personer med medfödda funktionsnedsättningar eller de som har fått funktionsnedsättningar i tidig ålder, såväl psykiska som fysiska. På så vis följer habiliteringen många av patienterna hela, eller stora delar av livet.

För att ge de bästa förutsättningar för verksamheten att möta patienterna i olika åldrar utifrån deras individuella förutsättningar och behov har byggnaden utformats med ett tydligt och ordnat formspråk. Men också utifrån att det skall vara en plats som är både lugn, välkomnande och trygg, men också rolig att återvända till gång på gång för patienter i alla åldrar.

Byggnaden har utformats för att erbjuda en bredd av både motorisk och fysisk träning såväl som övning i vardagliga aktiviteter som matlagning, för att ge brukarna bästa möjligheter till ett så självständigt liv som möjligt. Genom processen har verksamhetens ledord varit: “bygg in en möjlighet att klara sig själv”

Tomten, platsen och volymerna

Arbetet inleddes med en platsanalys följt av intervjuer och samtal med verksamhetsrepresentanter och patienter. Genom dem fångades tidigt önskemål, visioner och värdefull input om förutsättningar för att arbetet och mötet med barn, ungdomar och vuxna som kommer i kontakt med habiliteringen ska få en så god och trygg upplevelse som möjligt. Ledord som luftigt, lugnt, tydligt och ljust fångades upp.

Tomten där habiliteringen ska byggas ingår i Värnamo sjukhus och är placerad invid dess vidsträckta parkområde. Platsens tydliga geometriska struktur, karakteristiska trädrader och närhet till skogs- och parkområden ger förutsättningar för att skapa en välkomnande miljö som bjuder in till rörelse och motion samtidigt som den ger ett lugnande och avslappnande intryck.

Rätt storlek med våningar och innergård.

Mer sol till innergården och mindre behov av rum på plan 2.

Koncept och rumsbildning på insida och utsida.

Solceller och plan 3.

Vi föreslår en fasad med skiva i en roströd kulör med en varierande ytstruktur. Det ger skivan ett matt uttryck och minskar glans och blänk.

Stommen består i vissa delar av bärande KL-väggar och andra av ett pelar-balk-system.

För att minska byggandens klimatpåverkan förses byggnaden med. solceller på taket. På de två lägre takytorna finns sedum som tar hand om dagvatten och som utgör blickfång från expeditionerna på plan 2

Trästomme för minskat klimatavtryck

I enlighet med regionens hållbarhetsmål för minskad klimatpåverkan ska byggnaden uppföras med en bärande trästomme. Att bygga en vårdbyggnad med synlig trästomme är nästintill unikt inom vårdbyggnadssammanhang, och detta är något som vi på Liljewall är särskilt glada över att ha bidragit till.

Stommen har anpassats utefter de olika byggnadsdelarnas funktioner och förutsättningar gällande spännvidder och rumshöjder, vilket har resulterat i en stomme som i vissa av byggnadens delar består av bärande KL-väggar och andra av ett pelar-balk-system.

Entrén och väntrummet hämtar inspiration från en skogsglänta givet färg- och materialval. Trä är ett varmt och levande material med lugnande inverkan på människor. Träets estetiska egenskaper ska tas tillvara i byggnaden. Där det är synligt trä ska det också få lov att vara i fokus, så andra material och kulörer väljs för att framhäva träet.

“Genom välplanerad gestaltning och funktion skapar vi en habilitering som stödjer verksamheten och där patienter trivs och mår bra.”

Catherine Hugosson, Arkitekt, Liljewall

Korta fakta


  • Uppdrag

    Förstudie, programhandling, systemhandling och förfrågningsunderlag för totalentreprenad


  • Uppdragsgivare

    Region Jönköpings län


  • Ort

    Värnamo


Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Catherine Hugosson


  • Team förstudie

    Mattias Kurlberg


  • Annika Mangold


  • Maria Erlander


  • Magnus Hallvinge


  • Team program- och systemskede

    Christian Öhrström


  • Peter Rung


  • Malin Ceasar


  • Jennie Bergman


  • Elin Nilsson


  • Peter Morreau


  • Martin Wallet


  • Landskap

    Stina Antesson


  • Rasmus B Lassen


  • Niklas Karlzén


  • Visualisering

    Karl-Johan Bexér


  • Alicia Sundell


  • Gabriella Falk


Liknande projekt