Gocartcentralen Gullbergsvass

Ombyggnad / Återbruk / Göteborg

I Gullbergsvass i Göteborg pågår stora ombyggnationer i samband med att nya stadsdelen Region City växer fram intill centralstationen. Mitt i området ligger Göteborgs gokartcentral. Istället för att riva byggnaden kunde den räddas genom en demonterbar fasad som kan återbyggas – vilket även resulterade i ett helt nytt uttryck i stadsbilden.

År

2019 - 2022

Plats

Bergslagsgatan 6, 411 04 Göteborg

Kund

Älvstranden Utveckling

Kontakt

Laura F Stål
Uppdragsansvarig
0765-48 70 80
last@liljewall.se

Legofasaden som blev verklighet

När den nya detaljplanen för Gullbergsvass vann laga kraft innebar det en påverkan på den 500 meter långa terminalbyggnaden, där bland annat Göteborgs Gokartcentral hade sin verksamhet. Knappa 40 meter skulle bort och de befintliga hyresgästerna flyttas till den del av terminalbyggnaden som tidigare nyttjats som p-hus. I samband med detta gav Älvstranden Utveckling Liljewall uppdraget att projektera rivningshandlingar, bygglovshandlingar och förfrågningsunderlag samt en hyresgästanpassning för den befintliga hyresgästen, Gokartcentralen. Lokalen skulle bestå av en stor öppen yta som skulle asfalteras och utgöra själva gokartbanan. Resterande del skulle bestå av restaurang, reception, konferenslokal, aktivitetsytor samt omklädningsrum.

Det var viktigt att den nya fasaden som ersatte tomrummet efter rivningen hade höga återbrukskrav från start. Fasaden är därför konstruerad enligt ett holländskt fasadsystem som erbjuder tegelkonst med hög flexibilitet. Den fungerar nästan som en "legofasad," och kan därför enkelt demonteras och återuppbyggas om framtiden skulle kräva ytterligare justeringar – något som är troligt med tanke på den förväntade stadsutvecklingen i Gullbergsvass. Samtidigt såg vi en möjlighet att skapa ett nytt uttryck i stadsbilden och ett helt nytt sällskapsrum för alla målgrupper i Göteborgs innerstad.
Vid platsbesök upptäcktes att fasaden som skulle tas ned varken var tidstypiskt gestaltat eller bidrog till de sociala hållbarhetsmål som stadsdelen behöver för att skapa trygga gångvägar och kvarter. Fasaden bestod av korrigerad blålackad plåt som kläddes med reklamvepor och skyltar.

“Vid närmre inspektion upptäcktes att terminalens långsidor bestod av en symmetrisk indelning av tegelfasader mellan garageportarna, vilket skvallrade om byggnadens ursprung. Detta blev ett viktigt gestaltningsmässigt avstamp som signalerar stabilitet likaväl som tegel i sig präglar Göteborg som stad. För att hantera alla nivåskillnader på ett trivsamt sätt kopplades Liljewalls landskapsarkitekter för att skapa en lösning som var inbjudande och välkomnande. Parallellt utfördes en grundlig analys av ekologisk-, ekonomisk och social hållbarhet och hur byggnadens nya karaktär kan komma att tolkas.”

Laura F. Stål, Arkitekt

Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Laura F. Stål


  • Handläggande ingenjör

    Albert Chen


  • Ingenjör

    Claes Johansson


  • Förstudie

    Jimmy Örtendahl


  • Landskapsarkitekt

    Frans Gillberg


  • Fotograf

    Emma Karlsmark Elfstrand


Korta fakta


  • Uppdrag

    Ombyggnad och återbruk


  • Kund

    Älvstranden Utveckling


  • Entreprenör

    FO Peterson & Söner Byggnads AB


  • Ort

    Göteborg


  • År

    2023


  • Omfattning

    5000 kvadratmeter BTA hyresgästanpassning


Liknande projekt