Follo Museum

I naturskönt läge i vårt grannland Norge har Lilljewall deltagit i en öppen idétävling. Uppdraget var att skapa en vision för nya verkstäder till Follo Museum i Akershus utanför Oslo. Verksamheten syftar till att bevara och främja hantverk på regional och nationell nivå. Av 121 bidrag tilldelades vi en andraplats med fina omdömen.

År

2020

Plats

Belsjøveien 17, 1443 Drøbak, Norge

Kontakt

Marcus Bergerheim
0765 48 70 67
mabe@liljewall.se

Utformningen har en identitet som växt ur norsk träbyggnadstradition. Öppen konstruktion med reglar och takstolar sätter tonen interiört. Trä från mark till tak ger en sympatisk byggnad med ett säreget uttryck som står sig över tid.

Gestaltning och orientering

Volymen på byggnaden är hämtad från ladans tydliga form och konceptet har därmed fått bygga på en välbekant typologi som får en modern framtoning i sin bearbetning. Relationen mellan ute och inne är påtaglig med platser både under fri himmel och under tak. Trä står i centrum både interiört och exteriört och skapar en sammanhållen och stark gestaltning.

Byggnadernas placering skapar ett grönt centrum tillsammans med det befintliga museet.

Gångstigar slingrar sig över tomten och skapar kopplingar.

Platsen innefattar stor variation i funktioner och aktiviteter.

Byggnaderna befinner sig i naturen, med den omkringliggande skog såväl som den gröna gård som skapas i mitten.

Stenblock och träd som får ge upp sin plats åt byggnaden tas omhand om och får nytt liv. De återfinns som eldstad med sittplatser, bänkar och att för att markera entré och balanslekar och informella sittplatser längs gångvägen söderut.

Ässjan som fått ge namn till vårt förslag är smedjans öppna härd, dess öppna form ger luftning till elden. I verkstadens utformning har den inspirerat till ett stort takljus som under dagen skapar ljusa verkstäder och mot kvällen skapar ljuset inifrån byggnaden ett glödande sken upp ur taket som ger byggnaden en skiftande karaktär över dygnet och växlande med säsong.

“Både ute och inne har fokus legat på att skapa rum för många olika situationer, för såväl arbete som möte. Organiseringen utgår ifrån hur funktionerna kan samverka på olika sätt. I grunden är verkstaden ett stort flexibelt rum där de olika arbetsformerna får sin plats. Konstruktionens rutnät möjliggör flexibla rumsindelningar. Öppet ställs mot slutet, smutsigt mot rent och med hänsyn för hög till låg ljudnivå.”

Jeff Robles, Arkitekt

Hantverkskompetens och kunskap kring träets egenskaper i konstruktion och som stämningskapare har varit ledande i vårt förslags ikoniska gestaltning.

Projektteam


  • Arkitekt

    Jeff Robles


  • Arkitekt

    Aron Wigh


  • Arkitekt

    Amanda Möller


  • Landskapsarkitekt

    Anna Eklund


  • Ariktektpraktikant

    Liv Augsburg


  • Visualisering

    Karl-Johan Bexér


  • Visualisering

    Christoffer Thulin


Korta fakta


  • Uppdrag

    Tävling


  • Ort

    Akerhus


  • År

    2020


Liknande projekt