Almelund, Kävlinge

Tillsammans med Peab har vi vunnit en markanvisningstävling om totalt 56 hus i det nya området Almelund i Kävlinge kommun. Friliggande villor i olika storlekar, kedjehus samt bostadsrättshus kommer att byggas i anknytning till ett lummigt park- och grönområde. Genom att rita in olika hustyper får området en fin variation och flexibilitet samt händelserika och sammanhållna kvarter.

År

2019

Plats

Almelund, Kävlinge

Kund

Kävlinge kommun

Kontakt

Tina Francke
0765-017 144
tifr@liljewall.se

Lummiga gröna ytor sammanbinder husens privata gårdsrum och på så sätt stimulerar till gemenskap och samhörighet men ändå ger möjlighet för avskildhet och ro.

Förutsättningar

Kävlinge är största ort i Kävlinge kommun med nästan 10 000 invånare. Den bebyggelse som framförallt präglar Kävlinge är förra sekelskiftets tegelarkitektur, de storskaliga industriområdena och bostadsområdena som främst byggdes ut under 1960-och 70-talet.

Mellan det öppna skånska landskapet i sydväst och den genuina robusta villabebyggelsen i öster etablerar sig det nya området Almelund som en grön trädgårdsstad med vindlande gångar, gröna bersåer, mötesplatser och cykelstråk. Närheten till kommunikationer och service gör platsen tillgänglig och populär i ordets rätta bemärkelse.

Markanvisningen innefattade ny bostadsbebyggelse i tre delområden i Almelund. Byggnaderna ska hålla hög klass när det gäller energi, klimat och miljö, och de ska ta hänsyn till befintliga värden och förutsättningar i området. Den nya bebyggelsen ska bidra till att skapa gaturum som är attraktiva och varierande.

Sammanfogat med befintlig bebyggelse

Det viktiga i vårt förslag är att kunna tillföra ny bebyggelse utan att särskilja det nya från det gamla, att det nya ska smälta in i befintliga strukturer och beteendemönster och att stråk och rörelser skall sammanfoga snarare än urskilja. Samtidigt står hållbarhet i centrum och ny teknologi ska synas och verka i den nya delen. Våra hus är lågmälda och tidsenliga, vackra och funktionella, moderna och igenkännbara.

Vi möter alla väderstreck på ett genomtänkt och logiskt sätt. Mot söder möter vi landskapet med traditionella sadeltak och gårdar som vänder sig mot solen och ljuset. I väster bildar husen rum som skapar en lekfull variation utan att förlora rötterna i den traditionella formen och funktionen. Materialen är genomgående hållbara, gedigna och välprövade.

Fyra olika hustyper

Vi har valt att använda fyra olika hustyper i vårt förslag: Villa Boken, Villa Eken, Villa Granen och Radhus Björken. Det ger en stor flexibilitet och variation så att kvarteren upplevs både sammanhållna men också händelserika. Kombinationen av enplanshus, tvåplanshus, traditionella hus och lite mer moderna gör att många målgrupper kan hitta ett boende som passar just dem.

Privat/offentligt

Det finns en tydlighet i ställningstagandet mellan privat och offentligt i vårt förslag. Det finns i alla boendeformer en välplanerad och väldisponerad privat yta. Till den har alla husen tillgång från den sociala ytan; vardagsrummet och matplatsen. För att underlätta gemenskap och sammanhållning har gemensamma, halvoffentliga ytor planerats i de olika delområdena; gemensamma grönytor som nås från de privata gårdarna, indragna platser vid miljörum som uppmuntrar möten och kontakt. Hur husen vänder sig för att möjliggöra, men inte påtvinga möten. Det offentliga rummet är gator, cykelstråk, parken i söder samt gångslingor runt området.

Projektteam


  • Tina Francke

    Uppdragsansvarig arkitekt


  • Jeff Robles

    Arkitekt


  • Christoffer Thulin

    Ansvarig visualiserare


  • Ida Sjöholm

    Visualiserare


  • Mattias Hammerman

    Visualiserare


Korta fakta


  • Uppdrag

    Markanvisning


  • Uppdragsgivare

    Kävlinge kommun


  • Ort

    Kävlinge


  • År

    2019


Liknande projekt