Datum
21/11/24
Trä som byggnadsmaterial är något som historiskt har följt människans utveckling. Under de senaste 100 åren har trä som byggnadsmaterial ofta fått stå tillbaka i stora byggprojekt till förmån för stål och betong, men under de senaste årtiondena har trä förädlats till nya byggkomponenter. Tack vare modern skruv- och limningsteknik är trä åter ett alternativ i stora byggprojekt. Träet har kommit ikapp utvecklingen och är idag ett bärkraftigt alternativ inom miljövänligt byggande.
Träet har förmåga att ta upp och lagra koldioxid. Det ekologiska fotavtrycket minskar dramatiskt om man använder trä som stomme och kompenserar via lågt utsläpp vid tillverkning och uppförande av husen samt lagring av kol.
Trä är ett förnybart naturmaterial. Det går åt väldigt lite energi att förädla trä till plankor och reglar om man jämför med exempelvis betong.
Limträ har goda miljöegenskaper vid såväl tillverkning som användning. Det är ett närproducerat, koldioxidneutralt konstruktionsmaterial som kan återanvändas eller återvinnas, och ger möjlighet att skapa spännande arkitektur.
Träet som man har sågat ned kan ge plats åt nya plantor som växer upp igen. Det tar cirka 70 år för ett träd att växa upp till fullskalig storlek, ungefär lika länge som ett hus används.
Trä är återvinningsbart. Man forskar nu mer och mer på hur man kan återvinna en trästomme som är förbrukad. Bryta ned träet och träets fibrer för att skapa nya material.
Trästad Sverige är en ideell förening som sprider kunskap och inspiration för att öka träbyggandet. Trästad verkar för ett samhällsbyggande i samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi.
Kontakt
Kontorschef
projektledare
ingenjör
projekteringsledare
partner
Göteborg