
Datum
31/03/25
De val vi gör i våra projekt idag påverkar våra barns framtid. Genom att medvetandegöra vikten av våra val i vardagen – vare sig det gäller material, resor, tekniska lösningar, energiteknik eller återbruk – kan vi minska vårt miljöavtryck. Vårt hållbarhetsarbete genomsyrar allt vi gör. Det avgör våra val som företag, präglar vår arbetsmiljö och driver vårt engagemang i varje uppdrag. Vår ambition är att vi tillsammans ska kunna forma samhällen som blir bättre för framtiden, och vår målsättning är att alla våra projekt ska bidra till en minimal klimatpåverkan år 2030
Miljösamordning och hållbarhetsbedömning
Dagsljusberäkningar
Energi-, u-värdes och köldbryggeberäkning
Klimatanalys och klimatdeklaration
Återbruksrådgivning
Att adressera och agera på stora och små frågor som bidrar till att inkludera, inspirera och välkomna alla typer människor i samhällen, byggnader och miljöer är viktigt för oss. Vi jobbar med erkända metoder för att kartlägga och konsekvensbedöma sociala aspekter av våra projekt. Social hållbarhet realiseras genom exempelvis hälsosamma bostäder, inkluderande parker och grönområden, stimulerande skolmiljöer eller dialog med medborgare och intressegrupper.
När vi bygger samhällen och formar miljöer och byggnader bidrar vi också till ekonomisk tillväxt – helst utan att för den delen belasta våra naturresurser och människor i onödan. Vi jobbar med ekonomisk medvetenhet genom effektivt nyttjande av våra resurser, noga utvalda material (gärna återbrukat) och smart bygg- och projektplanering. Att säkerställa att kalkylen håller, för både projektet och samhället, är vårt hållbara mål.
Vi bygger in en klimatkalkyl direkt i skissprocessen och har engagerade experter inom miljösamordning och hållbarhet. Förutsättningarna för hållbara byggda miljöer kräver användande av en bred palett av kunskapsområden. Ekosystemtjänster, biologisk mångfald, dagvattenhantering, hållbara materialval och cirkularitet är ett urval ämnen som vi värdesätter.
Vi vill skapa ett samhälle som uppmuntrar en hållbar livsstil och som gör det lätt för människor att göra rätt. Vi vurmar för vardags arkitekturen och vi blir lite bättre varje dag. Här presenterar vi 2023 års miljöbokslut för att visa hur vi arbetar med hållbarhet.
Ibland kan det vara svårt att bryta invanda mönster och arbetssätt som tidigare känts trygga och självklara. På Liljewall kan vi hjälpa att navigera bland frågeställningar inom bland annat återbruk genom att guida och inspirera i den omställning vår bransch står inför. Vill du boka en inspirationsföreläsning med oss? Vi delar gärna med oss av handfasta tips och råd för att vi tillsammans ska kunna ta steg i rätt riktning.
Grönt Index är vår arbetsmetodik som hjälper oss att tidigt och strukturerat adressera ett brett spektrum av hållbarhetsfrågor. Det gör att vi skapar förutsättningar för att utveckla projekt som inte bara är miljömässigt hållbara utan också ekonomiskt och socialt ansvarsfulla. Grönt Index fungerar som ett inspirerande angreppssätt för att tillsammans med kunden driva utvecklingen av byggnader och miljöer som står rustade för framtidens behov.
I Klimatskissaren har vårt digitala utvecklingsteam kombinerat vårt gedigna bibliotek av byggnadsdelars koldioxidekvivalenter med vårt volymskissverktyg. På så sätt kan vi ge ett överslag på klimatpåverkan i tidigast möjliga skede för projektet.