Vård
Läkande miljöer för ökat välmående
Sverige står just nu inför den största uppgraderingen av vårdbyggnader i modern tid. Vårdmiljöerna uppdateras för att kunna erbjuda inbjudande och läkande miljöer till patienterna, samt attraktiva och arbetsvänliga miljöer för personalen. Detta samtidigt som byggnaderna ska möjliggöra en flexibel utveckling av lokalerna i takt med att forskning, teknik och arbetssätt förändras. Liljewall är ett av landets ledande företag inom vårdbyggnadssektorn med anställda som jobbar helhjärtat med att skapa god vårdarkitektur som sätter människan i centrum.
vi erbjuder
-
Ett team av experter
Vårt team består av både arkitekter och ingenjörer, samt personer med fokus på tidiga skeden och personer med fokus på projektering. Gemensamt för oss alla är att vi drivs av en vilja att utveckla lokaler för vård och omsorg med ett innovativt och framtidsinriktat synsätt.
-
Uppdaterad och relevant vårdkompetens
Vi driver ständigt kunskaps- och erfarenhetsutbyten med såväl nationella som internationella institutioner och samarbetspartners breddar ständigt våra specialkunskaper om brukarnas behov, behandlingsmetoder, medicinteknisk utrustning, informationsteknologi, evidensbaserad design, kvalitet, ekonomi, ergonomi, energi och miljö, byggnadsteknik, logistik, drift och skötsel.
-
Vård i olika skalor
Vi har lång erfarenhet av att jobba med vård, från den stora skalan i fysisk planering av sjukhusområden, till att gestalta byggnader, avdelningar, rum och detaljer designade med omsorg. Vi strävar alltid efter att erbjuda inbjudande och läkande miljöer för patienterna, samt attraktiva och arbetsvänliga miljöer för personalen.
-
Evidensbaserade arbetssätt
För att fördjupa vår kompetens deltar vi aktivt i såväl internationella som nationella vårdbyggnadsseminarier organiserade av till exempel Centrum för vårdens arkitektur (CVA), PTS Forum, Forum Vårdbyggnad och SKR Sveriges Kommuner och Regioner. Några av ämnena som diskuteras flitigt innefattar evidensbaserad design, läkande miljöer, design för hållbar utveckling och principerna om generalitet och flexibilitet.
-
BIM & 3D-teknik i komplexa vårdprojekt
BIM och 3D-teknik är oumbärliga i vårt arbete med att navigera komplexiteten i vårdbyggnader. Dessa verktyg möjliggör effektiv projektering, visualisering och samarbete, skapar klarhet och kvalitet genom hela processen. BIM-modellen strukturerar och integrerar all nödvändig information, medan 3D-tekniken underlättar dialog med brukare och ger kontinuerlig visuell förståelse för den arkitektoniska helheten under designprocessen.
Våra ramavtal
Vi fördjupar vår kunskap om vårdarkitektur genom att arbeta med olika regioner över hela landet. Projekten varierar i storlek från mindre ombyggnader till nybyggnationer och rör alla typer av vårdbyggnader. Det är mycket värdefullt för oss som arkitekter att ha denna variation av uppdrag att arbeta med och det ger oss möjlighet att bidra med kunskapsöverföring mellan regionerna för att hjälpa våra beställare i deras projekt.
Våra pågående är: Regionfastigheter Jönköping, Västfastigheter, Locum, Region Halland, Region Västernorrland, Region Örebro län och Region Kronoberg. Vi har tidigare haft ramavtal med: Region Östergötland och Region Sörmland.
Forskning för framtidens vårdmiljöer
För att fördjupa vår kompetens och sprida vår kunskap om vårdarkitektur deltar vi aktivt i såväl internationella som nationella vårdbyggnadsseminarier, organiserade av till exempel Centrum för vårdens arkitektur (CVA), PTS Forum, Forum Vårdbyggnad och SKR Sveriges Kommuner och Regioner. Några av ämnena som diskuteras flitigt innefattar evidensbaserad design, läkande miljöer, design för hållbar utveckling och principerna om generalitet och flexibilitet.
“Att utveckla vårdlokaler handlar om att utforma en säker och läkande miljö för patientens tillfrisknande och personalens välbefinnande.”
Patrik Signert, arkitekt, Liljewall
Kontakt