Liljewall möter Niclas Sundgren

VD om Liljewalls hållbarhetsarbete - så omsätts ambitioner till praktik

Niclas Sundgren är VD på Liljewall. Under arbetet med att sammanställa vårt Hållbarhetsbokslut för 2023 bad vi honom bidra med sitt perspektiv på tre frågor kopplat till vårt hållbarhetsarbete.

Niclas Sundgren

Niclas Sundgren är sedan 2020 VD på Liljewall. Vad få vet är att han också under 90-talet var anställd inom företaget, men då som ingenjör. Idag drivs Niclas av att leda drygt 225 arkitekter och ingenjörer i deras arbete med att skapa en vackrare och bättre vardag för alla, var de än lever och verkar. 

Yrke

VD

Kontakt


nisu@liljewall.se

Hur ser Liljewall till att företagets hållbarhetsmål omsätts i praktiken, och hur involveras kunder och samarbetspartners i denna process?

Många gånger är det våra kunder som har krav på sig att redovisa sitt klimatavtryck internt, eller så kommer det från lagstiftningen som numera kräver att en byggherre ska klimatdeklarera nybyggnadsprojekt. Fler och fler kunder har dessutom höga ambitioner med sina projekt, där kundens och vår målsättning med hållbarhetsarbetet är gemensam. Idag har vi också kommit långt i vår egen digitala utveckling och i samarbete kring kalkylen kan vi koppla kostnader för åtgärder som vi föreslår till minskat avtryck. Sammantaget gör det att vi tar större och större steg mot våra hållbarhetsmål.

Vilken skillnad och kompetens kan arkitekter och samhällsbyggare bidra med för att skapa ett inbjudande, inkluderande och klimatneutralt samhälle?

Genom att vi arbetar med alla typer av hållbarhetsperspektiv i de tidiga skedena för ett projekt och har en mycket tillgänglig modell för att åskådliggöra detta blir också dialogen för olika frågeställningar enklare att se och delta i. I och med den bredd av marknadsområden som Liljewall arbetar med ger vår samlade erfarenhet ett spektra av perspektiv som vi använder genom referensgrupper i projekten.

På vilket sätt rustar sig Liljewall för att möta framtidens hållbarhetskrav inom arkitektur, hur ser vi till att vara proaktiva snarare än reaktiva?

Vi arbetar proaktivt med våra digitala hållbarhetsverktyg i allt tidigare skeden. På så sätt får vi möjlighet att visuellt jämföra olika alternativ och kan därför se och göra skillnad. Även deltagare från kommun och stadsbyggandskontor kan vara med och delta i arbetsprocessen, vilket i sin tur ger ett bättre underlag för beslutsprocessen som idag ofta är lång och besvärlig.