Liljewall möter Madeleine Nobis

Arkitektens roll i förhållande till cirkulär design, mindre klimatpåverkan och långsiktigt hållbara livsmiljöer

Madeleine Nobis är hållbarhetsstrateg på Liljewall. Här berättar hon om hennes tankar kring arkitektrollens ansvar och inflytande i förhållande till cirkulär design, mindre klimatpåverkan och långsiktigt hållbara livsmiljöer.

Madeleine Nobis

Madeleine kommer närmast från Sweco Architects där hon har arbetat som studiochef med fokus på affärsutveckling och hållbarhetsfrågor. Med tjugo års erfarenhet och specialisering inom hållbar samhällsutveckling har hon utvecklat djup förståelse för kvalitativa livsmiljöer och arkitektur som håller över tid.

Yrke

Hållbarhetsstrateg

Kontakt

0707-30 55 53
manob@liljewall.se

VILKA KONKRETA FRAMSTEG INOM LILJEWALL GÖR DIG EXTRA GLAD NÄR DET KOMMER ATT MINIMERA MILJÖPÅVERKAN, SKAPA CIRKULÄR DESIGN OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBARA LIVSMILJÖER OCH VILKA UTMANINGAR SER DU FRAMFÖR DIG?

Vi har de senaste åren ställt om våra processer och utvecklat en verktygslåda av egna digitala verktyg som verkligen hjälper våra kunder att minska klimatpåverkan i projekten. Nu ser vi också att efterfrågan och kraven på denna kunskap och kompetens ökar inom både offentlig och privat sektor, med flera pågående projekt. Exempelvis att analysera klimatpåverkan i mycket tidiga skeden då kunden står inför ett vägval, identifiera skyfallsscenarion – det vill säga kartlägga hur konsekvenserna kan minimeras genom gestaltningsval – och inom området neuroarkitektur genom analyser av hälsoaspekter kopplade till utformning av bostäder och bostadsgårdar.

HUR ARBETAR NI KONKRET MED ATT SKAPA HÄLSOFRÄMJANDE, TRIVSAMMA OCH SOCIALT HÅLLBARA LIVSMILJÖER OCH BYGGNADER? PÅ VILKET SÄTT SAMARBETAR NI MED LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER FÖR ATT SÄKERSTÄLLA GODA LIVSMILJÖER, EXEMPELVIS GENOM HÅLLBARA MATERIALVAL OCH BYGGPROCESSER SAMT ATT MINIMERA AVFALL OCH SPILL?

Vi tar ställning till en rad hållbarhetsaspekter genom vårt Grönt index, en del av vårt kvalitetssystem. I sex områden, från förankringsprocessen via, utemiljö, social hållbarhet, klimatpåverkan, energi, och inre miljö ställer vi en rad frågor till projektet. Det blir ett starkt stöd och knuff till våra beställare och oss själva att göra mer, bättre och dela kunskapen in i kommande projekt. I samarbeten med entreprenörer, näringsliv och akademi bidrar vi med vår kunskap, tid och engagemang för att öka och sprida den kollektiva förståelsen och kunskapen kring vad som bör/ska/kan göras och hur för att vända den negativa utvecklingen med rivning av fungerande byggnader, stor klimatpåverkan i nybyggnation och växande segregation. Vi följer och implementerar forskningsresultat och deltar aktivt inom lokala initiativ som till exempel LFM30 och Handslaget. Konkret analyserar vi skyfallspåverkan för kommande och befintlig byggnation och föreslår åtgärder för hur negativ påverkan kan minimeras eller till och med undvikas. I fler och fler projekt tar vi fram alternativ och tydliga och pedagogiska beslutsunderlag med analys av klimat- och ekonomisk påverkan vid byte av material. Vi föreslår och kunden tar besluten.

VILKEN SKILLNAD OCH KOMPETENS KAN ARKITEKTER OCH SAMHÄLLSBYGGARE BIDRA MED FÖR ATT SKAPA ETT INBJUDANDE, INKLUDERANDE OCH KLIMATNEUTRALT SAMHÄLLE?

Arkitektur påverkar oss alla. Det är en del av vår livsmiljö. Vi verkar därför för att bygga och bevara vackra miljöer som håller över tid, och som betyder något för de som lever och rör sig i dem. Vi identifierar och ger konkreta förslag på hur ett projekt kan göras på ett långsiktigt hållbart sätt, till exempel genom att föreslå en demonterbar fasad på en byggnad som kan fortsätta användas i väntan på om- och tillbyggnad eller i ett annat projekt där vi snabbt identifierade vad som skulle kunna återbrukas med ett högt attraktionsvärde för kommande hyresgäster. Här är arkitekternas förståelse och kunskap kring detaljernas betydelse för helheten, kvalitetens betydelse för att kunna förvalta det byggda klokt, med höjd för pågående klimatförändringar och över riktigt lång tid avgörande. Vi har inte råd att bygga dåligt! Stadsplaneraren väver samman det som fungerar sedan tidigare med det nya och väger av de behov och intressen som finns – för barn, enskilda grupper, grannskapet, naturen och i det större samhällsbyggnadsperspektivet. Projektledaren ska hålla samman och lämna över för en hundraårig förvaltning med möjlighet till utveckling och flexibilitet. Det gemensamma målet för alla aktörer är att vårt arbete ska bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle, för människor och natur.