Liljewall möter Cecilia Windh

Hållbarhet, digitalisering och AI: Liljewalls strategier för kvalitetssäkrade projekt

Cecilia Windh, digital strateg på Liljewall, resonerar kring vikten av att balansera klimatpåverkan, sociala behov och ekonomiska resurser i sina svar på tre frågor om Liljewalls hållbarhetsarbete.

Cecilia Windh

Cecilia Windh är en samhällsplanerare med en bakgrund i kulturgeografi och bred erfarenhet från statlig, kommunal och privat sektor. Hon arbetar med övergripande och strategisk hållbar stadsplanering, främst inom områden som översiktsplaner, planprogram, förstudier och konsekvensanalyser. Hennes expertis omfattar processledning, workshops, dialoger med intressenter samt platsskapande aktiviteter, med särskild inriktning på sociala och barnkonsekvensanalyser. Cecilia är en drivande kraft för digitalisering inom stadsplaneringsprocessen och fungerar som Liljewalls digitala strateg.

Yrke

Digital strateg
Samhällsplanerare

Kontakt

cewi@liljewall.se
0730-10 71 80

PÅ VILKET SÄTT ANVÄNDER LILJEWALL DIGITALA STRATEGIER OCH VERKTYG FÖR ATT OPTIMERA HÅLLBARHETSPERSPEKTIV I PROJEKT?

Arkitekter och samhällsplanerare är skolade i att ta vara på en plats unika förutsättningar, förstå människors grundläggande behov och tänka på byggnaders långsiktiga effekt. Om vi får ett större spelutrymme i projekt att påverka och driva frågor för både människa och miljö kan det ge imponerande resultat. Många arkitekter är kunniga inom klimatneutralt byggande och behöver projekt som har höga ambitioner.

VILKEN SKILLNAD OCH KOMPETENS KAN ARKITEKTER OCH SAMHÄLLSBYGGARE BIDRA MED FÖR ATT SKAPA ETT INBJUDANDE, INKLUDERANDE OCH KLIMATNEUTRALT SAMHÄLLE?

Hållbarhet är en intrikat kombination av klimatpåverkan, påverkan på människors liv och vardag samt en ekonomisk förutsättning att göra rätt från början. Genom klimatkalkyl i hela skissprocessen kan vi synliggöra ett byggprojekts CO2-utsläpp och förespråka återbruk, träbyggnad eller andra naturmaterial. Genom att analysera bostadskvaliteter, tillgänglighet och siktlinjer kan vi skapa förutsättningar för miljöer där människor trivs och mår bra. Ekonomisk kalkyl gör att skissarbetet kan följa budget och vara genomförbart hela vägen och skapa ekonomiskt utrymme för kvalitet och god arkitektur. Målkonflikter och avvägningar är en stor del av ett realistiskt hållbarhetsperspektiv och då kan digitala verktyg stötta med
informerade beslut.

SER DU MÖJLIGHETER ATT ANVÄNDA AI ELLER ANDRA FRAMVÄXANDE TEKNOLOGIER FÖR ATT ÖKA EFFEKTIVITETEN OCH EFFEKTERNA AV KONTORETS HÅLLBARHETSARBETE?

AI blir mer och mer integrerat i våra vardagliga verktyg och är ett stöd både i kreativitet och effektivitet. Det handlar inte om ett revolutionerande verktyg som kullkastar allt vi gör, utan en gradvis utveckling där Liljewall är nyfikna och applicerar det som är relevant. Det finns teknologi för att jobba oerhört informerat och effektivt – utmaningen är att arkitekter och beställare ska våga anamma den och nyttja dess fulla potential.