Datum
21/11/24
Ombyggnad, transformation, nya årsringar, omtag, totalrenovering eller hyresgästanpassning. Kärt barn har många namn när vi talar om arkitektur som förändrar byggnadens konstruktion, planlösning eller funktion. Att förhålla sig till det befintliga är ofta en av många förutsättningar i ett projekt och vi ser potential för ombyggnationer i alla skalor och marknadsområden.
Kvarter & landskap
Alla lanskapsprojekt innebär egentligen alltid någon form av transformation. Nya funktioner i en befintlig miljö kräver förståelse och respekt för kulturmiljö- och hållbarhetsvärden. För både byggnad och landskap är förbättrad tillgänglighet ofta en knäckfråga. För landskapsarkitekten blir tillskapande av parkeringar, hållbar dagvattenhantering, framkomlighet för brand i befintlig miljö att arbeta i samspel med anläggningens värden och ursprungliga arkitektur.
Byggnader & fastighetsinventering
Vi som arkitekter är vana att arbeta som rådgivare genom projektens alla skeden. Att skapa lokalprogram eller arbeta på stadsbyggnadsnivå med detaljplaner ger oss god insikt i hur olika funktioner samspelar i en stad, ett kvarter eller inom en verksamhet, och vilka krav det kräver på utformning och projektförutsättningar. Det är erfarenheter som vi också kan använda för att se möjligheterna i där vi dels aldrig ska behöva riva i onödan men också kan använda befintliga byggnader på absolut bästa sätt.
Anpassning av lokaler
Ett starkt koncept som står sig väl över tid ska vara ledande i de projekt där vi restaurerar eller renoverar lokaler med ombyggnation och rekonditionering. Att varva beständiga lösningar med flexibilitet är en förutsättning för göra hållbara val i hyresgästanpassningar där både nästkommande hyresgäster och den som ska nyttja lokalerna idag ska tas hänsyn till.
Älskade funkis!
En byggnadsepok som varit riktigt rivningsutsatt men som också senare år varit föremål för byggnadsvård som bevarar funktionalismen sitt sparsmakade och balanserade formspråk. På stadsbyggnadsnivå blir det en fråga om att bevara funkisens uttryck med hus i park eller förtäta så att kvartersstrukturen förändras med mer avgränsade ytor för boende med mer eller mindre öppna bostadsgårdar.
Miljonprogram
Vi ser just nu att många av våra uppdrag handlar om att förtäta, komplettera och vidareutveckla stadsdelar byggda under rekordåren 1965–1975. Arkitektoniskt har de många likheter med varandra och utgår ifrån samma ideal, men den sociala kontexten varierar och lokal anpassning är en grundförutsättning för våra uppdrag.
80-, 90- & 00-tal
Trots att dessa byggnaders arkitektoniska signum ibland betraktas som passé, ser vi dem som en källa till inspiration för att omvandla och vitalisera befintliga strukturer. Med vår erfarenhet och expertis förvandlar vi dessa tidstypiska byggnader till vackra, funktionella miljöer som möter dagens behov och krav.
Gammalt blir nytt med nya värden. I vägen framåt anser vi att arkitekturen har en avgörande roll för utveckling och transformation av befintliga byggnader. Flexibla planlösningar som är anpassningsbara efter förändrade behov och design som utgår ifrån robusta och hållbara material som står sig över tid och som kräver minimalt med underhåll blir mer och mer en hygienfråga i projekt än en spetskompetens hos en byggnadsantikvariskt intresserad arkitekt.
Det finns en missuppfattning om att ombyggnad eller återbruk betyder stora kostnader, men även med en begränsad insats kan det ge mycket värde till kund och fastighetsägare. Utöver uppenbara klimatvinster framtidssäkrar ett smart omtag utifrån såväl sociala som företagsekonomiska hållbarhetsprinciper. På så vis är det inte bara en resurs- och klimatfråga att arbeta med befintlig arkitektur. Det finns minnen och historier knutna till alla byggnader och den kulturella och sociala dimensionen innefattar såväl de till synes enklare anläggningarna till de som har ett högt kulturhistoriskt värde. På så sätt är ett transformationsprojekt också ett sätt att också respektera och ta hänsyn både till tidigare generationer och till personer som på något sätt har en anknytning till de byggnader vi jobbar med.
Kontakt