Ombyggnad

När det befintliga sätter tonen

Ombyggnad, transformation, nya årsringar, omtag, totalrenovering eller hyresgästanpassning. Kärt barn har många namn när vi talar om arkitektur som förändrar byggnadens konstruktion, planlösning eller funktion. Att förhålla sig till det befintliga är ofta en av många förutsättningar i ett projekt och vi ser potential för ombyggnationer i alla skalor och marknadsområden.

Transformation

Vi sammanställer förutsättningarna, vilka material och produkter som finns samt vad som lämpar sig för återbruk. Vi kan även märka upp och sammanställa delar vi inventerat i en katalog inför framtida förvaltning. Inventeringen kan ge en värdering av hur stor besparing i klimatpåverkan och kronor det innebär att återbruka. ​Vi värderar möjligheter och risker och presenterar vilka värden som finns samt hur vi ökar värdet ur ett förvaltnings- och driftsperspektiv. ​Förslag på hur projektet bör utvecklas för bibehållen eller ny användning med återbruk av kvaliteter, material, byggdelar och inredning presenteras.

Kulturmiljön är endast en bråkdel av de byggnader som vi ser kan och bör omarbetas för dagens och morgondagens behov. ​Hur vi förvaltar och uppdaterar det redan byggda i våra levnadsmiljöer med flexibilitet för framtiden ger möjlighet för byggnader och platser att få nytt liv nu, och sen igen.

Framtidens hus är redan byggda

Gammalt blir nytt med nya värden. I vägen framåt anser vi att arkitekturen har en avgörande roll för utveckling och transformation av befintliga byggnader. Flexibla planlösningar som är anpassningsbara efter förändrade behov och design som utgår ifrån robusta och hållbara material som står sig över tid och som kräver minimalt med underhåll blir mer och mer en hygienfråga i projekt än en spetskompetens hos en byggnadsantikvariskt intresserad arkitekt. ​

Det finns en missuppfattning om att ombyggnad eller återbruk betyder stora kostnader, men även med en begränsad insats kan det ge mycket värde till kund och fastighetsägare. Utöver uppenbara klimatvinster framtidssäkrar ett smart omtag utifrån såväl sociala som företagsekonomiska hållbarhetsprinciper. På så vis är det inte bara en resurs- och klimatfråga att arbeta med befintlig arkitektur. Det finns minnen och historier knutna till alla byggnader och den kulturella och sociala dimensionen innefattar såväl de till synes enklare anläggningarna till de som har ett högt kulturhistoriskt värde. På så sätt är ett transformationsprojekt också ett sätt att också respektera och ta hänsyn både till tidigare generationer och till personer som på något sätt har en anknytning till de byggnader vi jobbar med.

Särlaskolan i Borås byggs om och till med ett skifte från grundskola för mindre barn till högstadium för 500 elever. Tillbyggnaden bidrar även med en öppen ljusgård som blir skolans hjärta. Befintliga skolbyggnader är uppförda mellan 1945 och 1954 av dåvarande stadsarkitekt i Borås Harald Ericson. Exteriören är inspirerad av befintliga byggnaders fasadmönster.

Kontakt


Madeleine Nobis

Titel

Hållbarhetsstrateg

Malmö