Datum
21/11/24
Liljewall jobbar aktivt för en omställning av byggbranschen. Vi gör det genom att gå från linjär till cirkulär arkitektur och genom att använda oss av de erfarenheter vi har av ombyggnationsprojekt och återbruk av såväl byggnader som byggnadsdelar. När vi designar och projekterar med cirkulära principer eftersträvar vi att det som ska läggas till skapas med bästa förutsättningar för klimatet. Låt oss hjälpas åt att bidra till klimatomställningen och till ett samhälle som går runt.
Arkitektur och inredningsdesign enligt cirkulära principer och med återbruksfokus
Inventering för återbruk
Återbruksstrategi – utvärderingar, prioriteringar och målsättningar
Klimatberäkningar
Miljösamordning och hållbarhetsbedömning
Projektledning & projekteringsledning för återbruk
Gammalt blir nytt med nya värden. I arbetet med att tillämpa cirkulär arkitektur ingår att minska resursslöseri och att se potentialen i det redan byggda, samt att återbruka i den omfattning det går. I vägen framåt anser vi att arkitekturen har en avgörande roll för utveckling och transformation av befintliga byggnader. Genom att skapa flexibla planlösningar anpassningsbara efter förändrade behov, använda robusta och hållbara material som står sig över tid och som kräver minimalt med underhåll, och genom att skapa demonterbara lösningar som kan användas i framtida återbruksprojekt bidrar vår arkitektur till långsiktighet.
Vi arbetar genom att i tidigt skede utmana vår designprocess och våra ingångsvinklar för att skapa cirkulär arkitektur. Så här hjälper vi er utmana era:
Att ta vara på och utveckla det bestånd vi redan har är att göra den största miljöinsatsen. Ombyggnation är både resurs- och klimatsmart samtidigt som det kan spara både tid och pengar i byggprocessen. Att transformera en byggnad är alternativet till att riva och med betydligt mindre klimatpåverkan än att bygga nytt, samtidigt som vi tillvaratar kvaliteter och vår historia.
Vi sammanställer förutsättningarna, vilka material och produkter som finns samt vad som lämpar sig för återbruk. Vi kan även märka upp och sammanställa delar vi inventerat i en katalog inför framtida förvaltning. Inventeringen kan ge en värdering av hur stor besparing i klimatpåverkan och kronor det innebär att återbruka.
Vi värderar möjligheter och risker och presenterar vilka värden som finns samt hur vi ökar värdet ur ett förvaltnings- och driftsperspektiv.
Vi tar fram förslag på hur projektet utvecklas för bibehållen eller ny användning me d återbruk av kvaliteter, material, byggdelar och inredning.
Se kvalitet i det ni har och det som redan finns. Genom att återbruka andras eller er verksamhets material och möbler skapar vi ett hållbart, inbjudande och kostnadseffektivt inrednings- och ombyggnadskoncept.
Vilka möbler lämpar sig att återbruka? Vi föreslår eventuella åtgärder på möblerna och ger förslag på var det som inte ska användas, kan säljas vidare.
Vi ger förslag på ny användning eller funktioner av material och produkter som ingår i projektet .
Vi tar fram förslag på hur projektet kan göras resurssnålt genom återbruk av kvaliteter, material, byggdelar och inredning.
Ibland behöver vi trots allt bygga nytt från grunden. När vi gör det behöver vi rita smart, flexibelt och långsiktigt. Vi skapar arkitektur för hållbar nyproduktion där cirkulära perspektiv och miljöfrågor är en självklar del i processen.
Med utgångspunkt från vad som ger störst klimatpåverkan, kommer vi fram till hur vi når eller sätter gränsvärden för projektet. Workshopen hålls tillsammans med styrgrupp eller för en projektgrupp.
Vi kan klimatanalysera i tidiga skisskeden fram till färdig byggnad. Genom att använda återbrukat material och produkter i stället för nya tar vi fram grafiskt tydliga jämförelse-analyser som på ett pedagogiskt sätt visar klimatbesparingarna.
Vi tar fram förslag som säkerställer att projektet håller sig inom satt gränsvärde.
Kontakt